Hoe registreer ik een domeinnaam?

Ontdek hoe je een domeinnaam kunt aanvragen

08 februari 2017 26 mei 2021

Wil jij een eigen website opzetten of professionele e-mailadressen voor je bedrijf aanmaken? Dan moet je een domeinnaam registreren. Ontdek hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Domeinnaam registreren

Een domeinnaam is gelijk aan het adres van de pagina. Onze domeinnaam is dus mkbservicedesk.nl. Het registreren van een domeinnaam is eigenlijk heel eenvoudig. Dit kan via verschillende hostingproviders, zoals Mijndomein

Wil je graag een domein kopen met .nl? Deze extensie wordt beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De stichting kan iedere domeinnaam maar één keer uitgeven, dus wie het eerst komt, die het eerst maalt. Via de website van de SIDN kun je kijken of de door jou gewenste .nl-naam nog beschikbaar is.

Verschil registry en registrar

Omdat de woorden sterk op elkaar lijken, worden registry en registrar vaak door elkaar gehaald. Een registry is de beheerder van een domeinextensie. De SIDN is hier dus een voorbeeld van. Een registrar is juist de verkopende partij, Mijndomein is hier een voorbeeld van. 

Let op: niet alle hostingpartijen zijn ook registrars. Zij besteden de registratie van een domeinnaam dan uit aan een registrar.

Hoe vind ik een goede domeinnaam?

De ideale domeinnaam is herkenbaar en makkelijk te onthouden. Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om een domeinnaam te kiezen die afgeleid is van hun bedrijfsnaam. Soms kan het voorkomen dat je ideale domeinnaam al bezet is. Je kunt er dan voor kiezen om deze over te kopen, houd er wel rekening mee dat dit behoorlijk duur kan worden. Blijf kritisch of de domeinnaam het gevraagde bedrag wel waard is. 

Kies je toch liever een hele nieuwe naam? Dan is het tijd voor een brainstorm, eventueel met klanten of zakenpartners. Tip: Ontdek hoe je een domeinnaam die past bij jouw behoeften.

Aan welke eisen moet een domeinnaam voldoen?

Een domeinnaam moet ook voldoen aan een aantal eisen, voordat je deze kunt registreren:

  • In een domeinnaam mogen alleen letters, cijfers en een liggend streepje voorkomen;

  • Het liggende streepje mag alleen tussen twee letters en/of cijfers staan;

  • Een domeinnaam moet minimaal twee en mag maximaal 63 tekens bevatten;

  • Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.

Goed om te weten: sinds 2008 kun je ook een numerieke .nl-domeinnaam registreren. Dat is een domeinnaam met alleen cijfers, eventueel aangevuld met streepjes. Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bedrijfstelefoonnummer.

Extensies kiezen

Naast de bekende .nl extensie, kun je ook voor een aantal andere varianten kiezen. Kies je voor een extensies als .com, .net, .org of .biz, dan heb je geluk. Deze kun je zonder formulieren of moeilijkheden aanvragen. Kies je voor een specifiek land (.de van Duitsland .uk van het Verenigd Koninkrijk of .es van Spanje), dan gelden daar per land specifieke regels voor. Sommige landen kennen helemaal geen eisen, anderen hebben wel een lijstje met voorwaarden.

Voor een .nl-domeinnaam hoef je niet per se in Nederland te wonen, je mag zelfs vanuit een hutje in Afrika je Nederlandse domeinnaam aanvragen. Wel moet je dan een adres in Nederland opgeven waar SIDN schriftelijke stukken naartoe kan sturen.

Abonnement afsluiten voor een domeinnaam

Heb je eenmaal je domeinnaam geregistreerd, dan heb je ook je eigen unieke plek op internet veroverd. Daarna sluit je een registratieovereenkomst met je hostingprovider en kun je in principe direct beginnen met de bouw van jouw eigen website.

Je kunt ook besluiten om je domeinnaam te registreren voor later gebruik. Misschien weet je nu al onder welke naam je wil gaan werken, maar moet je je plannen eerst nog verder uitvoeren voor je daadwerkelijk aan de slag kan. Na een periode van één a twee jaar moet je je domeinregistratie verlengen. Natuurlijk kun je ook beslissen je domeinnaam niet te verlengen of te verkopen.


Ben jij klaar om een onderneming te starten? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook heel spannend! Lees wat jij moet weten voor je gaat starten via de pagina Sterk starten als ondernemer.