Wat houdt de werkkostenregeling in?

Vaste belastingvrije ruimte voor vergoedingen voor je personeel
Als werkgever kun je een aantal zaken fiscaal vriendelijk aan je personeel verstrekken of vergoeden, zoals bedrijfsfitness of een mobiele telefoon van de zaak. Veel van deze vergoedingen vallen in de werkkostenregeling.
In de werkkostenregeling heb je een belastingvrije ruimte (vrije ruimte) van 1,2% of 1,7% van de totale loonsom, waarbinnen je jouw personeel bepaalde vergoedingen en verstrekkingen kunt bieden. Dit is het forfait. Kom je boven dit bedrag uit, dan moet je over het meerdere een eindheffing betalen van 80 procent. Hieronder een paar tips om optimaal gebruik te maken van de werkkostenregeling.
 
Wat is de belastingvrije ruimte? 1,2% of 1,7%?
Tot 2020 was de belastingvrije ruimte 1,2% van de loonsom. In 2020 is het verruimd tot 1,7%, maar dat geldt alleen tot een loonsom van €400.000. Over het meerdere geldt een belastingvrije ruimte van 1,2%.
 
Wat voor kosten kan ik onder de werkkostenregeling verrekenen?
Denk aan kosten voor personeelsborrels of -feestjes, reisjes met je werknemers, kerstpakketten en maaltijdvergoedingen. Ook een bloemetje of cadeaubon voor de verjaardag valt hierin. 
 

Er zijn ook onbelaste vergoedingen
Bepaalde investeringen zijn zogenaamde gerichte vrijstellingen. Deze gaan niet ten koste van de vrije ruimte en werkgevers mogen deze kosten belastingvrij vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om een mobiele telefoon, reiskosten en kosten voor opleidingen. Ook het vergoeden van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een onbelaste vergoeding.


Afrekenen is soepeler geworden
Vanaf 2020 is het toegestaan om later met de Belastingdienst af te rekenen als de vrije ruimte wordt overschreden. Je verstrekt bijvoorbeeld eind 2020 aan de werknemers een kerstpakket of je geeft een eindejaarsfeest. De rekening volgt waarschijnlijk pas in 2021. Het is toegestaan om deze kosten pas over het nieuwe  aangiftetijdvak op te voeren.


Hoe zit het met korting geven op eigen producten?
Het geven van korting op de eigen producten kun je ook zien als een verkapt inkomen. Werkgevers mogen aan werknemers tot 20% korting geven op eigen producten. Er geldt wel een maximum van €500 per jaar per werknemer. Bij het bepalen van de hoogte van het financieel voordeel van de werknemer, gaat de Belastingdienst uit van de gebruikelijke verkoop- of winkelwaarde, inclusief de btw.
 

Uitbreiding vanwege corona
Vanwege de coronacrisis is de werkkostenregeling verruimd. Je kunt nu voor de eerste €400.000 van je loonsom 3% in plaats van 1,7% onbelast vergoeden. Voor de loonsom boven €400.000 blijft de onbelaste vergoeding 1,2%. Zo kun je je werknemers een extraatje sturen als een bloemetje of een cadeaubon. 


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Over welke vergoedingen voor personeel hoef ik geen belasting te betalen?

Onbelast vergoeden en verstrekken
Over sommige vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers hoef je als werkgever geen loonheffingen te betalen. Dat levert je al snel een...

Werkkostenregeling. Hoezo, lastenverlichting?

Kritiek op nieuwe werkkostenregeling
De nieuwe werkkostenregeling zal ondernemers meer dan €1 miljard gaan kosten. Hoezo, lastenverlichting?

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten