Mkb-bedrijven zijn energie-slurpers

Niet eerder zoveel energie verbruikt als in 2010

07 april 2011

Dat de economie herstelt, heeft niet alléén maar positieve kanten. Gevolg is namelijk ook dat het energieverbruik niet eerder zo hoog is geweest als in 2010. Vooral mkb-bedrijven waren oorzaak van deze stijging.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, die het hoge energieverbruik toeschrijft aan het herstel van de bedrijvigheid. Het energieverbruik was vorig jaar 7% hoger dan in 2009. Oorzaken? Het koude winterweer (3%) én het herstel van de economische activiteiten (4%).

Mkb-bedrijven

Een woordvoerder van het CBS verklaarde gister in het Financieele Dagblad dat vooral industriële (mkb)bedrijven daarin een belangrijke rol spelen. Grootverbruikers zijn kunstmestproducenten, bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie en producenten van kunststoffen en rubbers.

Aardgas en aardolie

Het grootste deel (75%) van de stijging van het energieverbruik in 2010, bestond uit aardgas, een kleiner deel (25%) bestond uit aardolie. Andere energiebronnen hadden geen effect op de stijging.

Energieslurpende sectoren

De sectoren die vooral aardgas gebruiken, zijn de maakindustrie, winkelcentra, wellnessbedrijven en zakelijke dienstverleners.

Verwachting

De stijging van het energieverbruik zal komend jaar volgens het CBS dit jaar niet doorzetten. Dit omdat het winterweer in het eerste kwartaal van 2011 minder streng is geweest en omdat het economische herstel minder sterk doorzet.

Bron: het Financieele Dagblad

Auteur

Lenneke Arts