'70 procent van de vrouwen wil parttime werken'

Astrid van Rijn en Rieteke Roelofs helpen goed opgeleide vrouwen aan een parttime baan

27 augustus 2012

Gezinsvriendelijke vacatures voor goed opgeleide vrouwen. Je zou zeggen dat zoiets helemaal niet meer nodig is anno 2011, want we zijn met z'n allen toch hartstikke flexibel? Astrid van Rijn en Rieteke Roelofs denken daar anders over.

De twee herhalen het meerdere keren tijdens het interview: "Goed opgeleide vrouwen verdienen een góede parttime baan." Astrid van Rijn en Rieteke Roelofs zijn vastbesloten met die slogan de parttime wereld te veroveren. Hoe ze daarbij gekomen zijn? Rieteke: "We zagen allebei op het schoolplein goed opgeleide moeders die geen goede parttime baan konden vinden. Dat kán toch niet waar zijn, dachten we allebei." Zelf hadden de dames een andere oplossing om het moederschap te combineren met hun werk: ondernemer worden. Astrid: "Eerst heb ik het nog een tijdje parttime bij verschillende werkgevers geprobeerd, maar mede door het moederschap ben ik een paar jaar terug voor mezelf begonnen. Dan kun je je eigen tijd indelen."

70% van de vrouwen wil parttime werken

Maar niet alle vrouwen willen ondernemer worden, vandaar het idee van Astrid en Rieteke om een eigen bedrijf op te zetten: 'moedercontracten.nl': een jobboard met parttime banen. De doelgroep? Goed opgeleide vrouwen. Astrid: "Maar mannen die een parttime baan zoeken, zijn natuurlijk ook welkom." Dat ze zich vooral op vrouwen richten, is niet zo gek, gezien de cijfers. Rieteke: "Bijna 70 procent van de vrouwen van dertig jaar en ouder met minimaal een hbo-opleiding, wil een parttime baan (onderzoek CBS, red.). Bij mannen is dit ruim 10 procent." De ondernemers die vacatures op de website van Astrid en Rieteke zetten, vinden dat geen probleem. "Veel ondernemers willen juist graag vrouwen, om te zorgen voor meer diversiteit."

Social Media

De dames bereiken hun doelgroep via hun eigen netwerk en via social media. "Vooral via Twitter, maar ook LinkedIn en Facebook gebruiken we veel. Hoe we te werk gaan? We zoeken via die social media naar hoog opgeleide vrouwen en alles wat daarmee te maken heeft, we volgen via Twitter vrouwen die parttime willen werken en mensen die wat te zeggen hebben op dat gebied. Via LinkedIn hebben we een eigen groep en via facebook een eigen pagina." En dat lukt. Via twitter hebben de twee inmiddels 700 volgers. Werving- en selectiegesprekken met vrouwen die reageren op vacatures, die voeren ze niet. "Wij zetten de reacties rechtstreeks door naar de bedrijven die een vavature hebben openstaan. Wij willen een volledige online business blijven."

Langzaam een stijgende lijn

Inmiddels zijn ze anderhalf jaar online en het gaat prima met de zaak. Astrid: "We krijgen nu een paar duizend euro per maand binnen, te weinig als je er ook salaris uit wil halen, maar genoeg om de kosten mee te dekken. Rieteke: "We beseffen nu dat we vier jaar nodig hebben om de zaak op te zetten, in plaats van de door ons ingecalculeerde twee jaar. Maar het gaat goed, veel werkgevers die vacatures plaatsen, komen terug." Voor de toekomst willen de twee proberen om meer free publicity te genereren, om zo hun doelgroep nog beter te bereiken.

Auteur

Lenneke Arts