Ondernemers verwachten daling omzet derde kwartaal

Ondernemersvertrouwen neemt af

31 augustus 2011

De onduidelijkheid over de huidige economische situatie in Europa en de wereld heeft zijn uitwerking op het ondernemersvertrouwen in Nederland. Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2010 verwachten meer ondernemers een omzetdaling dan een omzetstijging.

Eerste Hulp Bij Financiering

Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête (COEN), die elk kwartaal wordt gehouden. Het dalende ondernemersvertrouwen geldt niet voor alle branches. Ondernemers in horeca, ICT, onroerend goed en de facilitaire dienstverlening blijven positief. Regionaal gezien hebben ondernemers in Brabant, Amsterdam en Zeeland relatief meer vertrouwen in toekomstige economische ontwikkelingen dan andere regio's in Nederland. In het noorden hebben ondernemers relatief het minste vertrouwen. 

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen is een optelsom van verwachtingen van omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. Alle indicatoren laten een dalende lijn zien: ondernemers verwachten een daling van de omzet en export. Ook het aantrekken van nieuw personeel en de investeringsverwachtingen maken pas op de plaats. 

Zoeken naar richting

Uit eerdere COEN-metingen bleek al dat ondernemers zoeken naar richting: ook in het eerste kwartaal van 2011 en het derde kwartaal van 2010 was te zien dat ondernemers minder vertrouwen hebben en een lagere omzet voorspellen. 

COEN

De COEN is een gezamenlijk initiatief van de Kamers van Koophandel, MKB-Nederland, VNO-NCW, het CBS en EIB. Het brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart. 

Doe mee met onze poll! 

Hoe ga jij de laatste vier maanden van 2011 tegemoet? Ga jij je doelstellingen halen? Samen met MKB-Nederland peilen we het sentiment onder ondernemers.

Doe mee met onze poll

Auteur

Liesbeth Meenink