Ook daling koopkracht voor zelfstandigen

PZO na miljoenennota: 'Meerderheid zzp'ers profiteert niet van maatregel'

19 april 2017

Let op: artikel uit 2011Dat het kabinet ondernemerschap en innovatie gaat stimuleren, is een positieve ontwikkeling voor zelfstandige ondernemers. Echter, ook voor hen zal de koopkracht komend jaar alsnog dalen.

Dat zegt het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) in reactie op de miljoenennota, zo schrijft NUzakelijk. De vereenvoudiging van de zelfstandigenaftrek wordt door het PZO enthousiast ontvangen, echter: de uitwerking ervan zorgt volgens het platform dat de overgrote meerderheid van de zelfstandigen zonder personeel niet profiteert. Dit, in combinatie met dalende tarieven en een lagere winstverwachting leidt tot een lagere koopkracht voor zelfstandigen. Vooral zzp'ers met een winst onder de 18.000 euro zullen het in hun portemonnee voelen. Voor de zelfstandigen met een winst tussen de 18.000 en 58.000 euro zal er weinig veranderen op koopkracht-gebied.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt komend jaar omgevormd tot één bedrag: 7280 euro, ongeacht de hoeveelheid winst die je maakt.

Vitaliteits- en pensioenregeling

De toekomst van zelfstandigen is wat rooskleuriger. Zo is de vitaliteitsregeling voortaan toegankelijk voor zzp'ers en is het voor zelfstandigen voortaan mogelijk om tien jaar - in plaats van de huidige drie - in het pensioenfonds van hun oude werkgever te blijven. Wel is de maximale aftrek van de fiscale oudedagsreserve verlaagd naar 9382 euro.

Innovatiefonds

Dat er een innovatiefonds voor het mkb komt, ziet het PZO als een goede zaak. "Zelfstandigen zijn bij uitstek innovatief en creatief en lopen voorop bij het implementeren van innovatie bij bedrijven. Wij verwachten dat dit innovatiekrediet ook beschikbaar zal zijn voor zzp'ers," verklaart Esther Raats-Coster tegenover NUzakelijk.

Bron: NUzakelijk

Auteur

Lenneke Arts