Kamp: 'Ondernemers moeten 65-plussers langer tijdelijke contracten kunnen aanbieden'

MKB-Nederland enthousiast over plan minister Kamp

27 oktober 2011

Doorwerken na 65 jaar moet makkelijker worden voor 65-plussers en hun werkgevers. Dat vindt minister Kamp van Sociale Zaken. Als het aan de minister ligt, mogen werkgevers gepensioneerden vaker opeenvolgende en tijdelijke arbeidscontracten aanbieden. MKB-Nederland reageert positief.

MKB-Nederland is blij met de plannen van Kamp. De ondernemersorganisatie denkt dat het de arbeidsparticipatie van ouderen ten goede komt.

Versoepeling huidige regeling

In de huidige regeling mag een tijdelijk contract maar twee keer worden verlengd. Daarna moet een werknemer een vast contract krijgen. Minister Kamp wil deze regeling versoepelen, omdat hij constateert dat werkgevers terughoudend zijn met het geven van een vast contract. En dat gaat ten koste van de banen van oudere werknemers, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Ziekte oudere werknemers

Nog een onderdeel van de plannen van Kamp, die hij begin 2012 naar de Kamer stuurt: Werkgevers hoeven zieke 65-plussers niet meer twee jaar lang door te betalen. Ook zijn werkgevers niet verplicht om deze zieke werknemers een re-integratietraject aan te bieden. Voor werknemers jonger dan 65 jaar blijft de huidige wetgeving wél van toepassing.

Voordeel

MKB-Nederland vindt dat op deze manier de arbeidsparticipatie van 65-plussers wordt gestimuleerd. Zouden de plannen van Kamp tot uitvoer komen, dan kunnen werkgevers makkelijker gebruik blijven maken van de kennis en ervaring van oudere werknemers.

Bron: MKB-Nederland