Informatie over het MKB (midden- en kleinbedrijf) in Nederland

MKB Cijfers, definities en organisaties belangrijk voor marktonderzoek
Het midden- en kleinbedrijf in Nederland: hoe is dat verdeeld per sector, per provincie, per aantal medewerkers? Dit kan belangrijke informatie zijn voor je marktonderzoek, je marketingbeleid en het bepalen van je locatie.
Bekijk de infographic
Klik hier
Bekijk de PDF
Naar MijnMKB
Informatie over ondernemingsplan?
Klik hier
Download het whitepaper!
Naar MijnMKB
Er zijn veel instanties die informatie beschikbaar stellen over mkb-ondernemingen. In dit artikel meer over het mkb in Nederland en waar je welke informatie kunt vinden met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf in Nederland.
 

Het mkb in een notendop

Mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. De buitenlandse term die voor mkb gebruikt wordt is SME, Small and Medium Enterprises.
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat uit ondernemingen met maximaal 250 medewerkers. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in deze categorie. De definities van het midden en kleinbedrijf zoals vastgesteld door de Europese Commissie zijn als volgt.
 

Definities

  1. Middelgroot: minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen euro.
  2. Klein: minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro.
  3. Micro: minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro.
Volgens de Kamer van Koophandel (cijfers over het jaar 2018) waren er in 2018 1.901.397 actieve ondernemingen. Wanneer grote ondernemingen (1.102) en parttimebedrijven (474.458) hierbij niet worden meegerekend, komt dit op 1.425.837 MKB bedrijven ten opzichte van 1.369.244 in 2017
Hiervan is:
  1. 65,09% zzp'er
  2. 34,69% mkb ondernemer
  3. <0,1% ondernemer met een grootbedrijf

Kortom, 99 procent van het totale bedrijfsleven valt onder het mkb. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de toegevoegde waarde en maar liefst 70% van de werkgelegenheid.

Ben je geïnteresseerd in meer specifieke informatie over het mkb op landelijk of regionaal niveau? Voor actuele data kun je het beste de volgende bronnen raadplegen:
 

De Staat van het MKB

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken leverde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuw cijfermateriaal waarmee ‘de staat’ van het mkb beter dan voorheen in kaart is gebracht. Dit is terug te vinden op www.staatvanhetmkb.nl. Naast actuele cijfers en feiten geeft de website toegang tot verdiepende studies en achtergrondartikelen. De komende tijd wordt het kennisplatform uitgebreid in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden.
 

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Het CBS verzamelt, bewerkt en publiceert statistieken. Statistieken over de ontwikkeling van Nederland als geheel en per regio. Het CBS publiceert verschillende dossiers met kerncijfers over het ondernemersklimaat. Dit zijn zeer uitgebreide overzichten. Je vindt hier bijvoorbeeld informatie over zowel bedrijfsvestigingen en arbeid als bevolking naar leeftijd. Statline is de database waar je veel informatie kunt vinden over onder andere de verdeling van het aantal bedrijven naar stad & regio. Dus wil je weten hoe jouw specifieke werkgebied eruit ziet? Gebruik het systeem van het cbs om te kijken hoe de cijfers per provincie opgebouwd zijn.
 

De Kamer van Koophandel (KvK) 

Hoofdtaken van de Kamer van Koophandel zijn het uitvoeren van een aantal economische wetten, voorlichting en regiostimulering. Zij bieden informatie over het aantal bedrijfsvestigingen per provincie, per gemeente en/of per branche.
Kortom, er is veel informatie beschikbaar voor en over het midden- en kleinbedrijf in Nederland. Je vraag (waarom heb ik gegevens nodig en met welk doel?) en de bijbehorende informatiebehoefte bepaalt waar je het best terecht kunt. Lees ook het artikel: "Hoe bepaal ik mijn doelgroep"
Voor informatie over het aantal bedrijfsvestigingen kun je terecht bij de KvK.
Voor meer uitgebreide en/of specifieke informatie kun je heel goed terecht bij het CBS.
 
Natuurijk is onze infographic een handige manier om snel overzicht te krijgen in het MKB in Nederland

Dossiers

Meer inzicht door De Staat van het MKB

Koningin Maxima lanceert nieuw kennisplatform
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen slaan de handen ineen om meer informatie en gegevens over het midden- en kleinbedrijf (mkb) te...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten