Hoe verwijder je negatieve informatie van Google?

Je online reputatie aangetast? Zo los je het op…

20 augustus 2012

Google je eigen naam of de naam van de onderneming en je komt soms voor verrassingen te staan. Het is natuurlijk helemaal schrikken als je negatieven berichten over jezelf of onderneming tegenkomt. Kun je daar invloed op uitoefenen?

Dit artikel geeft weer hoe zoekmachine Google werkt en geeft je tips hoe je zelf informatie kunt laten verdwijnen.  

Zoekmachine

Kom je lelijke informatie over jezelf of je bedrijf tegen op Google? Voordat je in woede uitbarst en tegen Google begint te schelden, besef je dan even het volgende: Google is een zoekmachine en een zoekmachine indexeert webpagina's op het internet. Dit gebeurt met geautomatiseerde zoekprogramma's, ook wel robots of spiders genoemd. Deze robots en spiders bezoeken zoveel mogelijk pagina's op het internet en downloaden van elke pagina informatie. Alle verzamelde informatie komt terecht in hele grote databases. 

Resultaten

Wanneer een gebruiker op bepaalde zoekwoorden in een zoekmachine Google zoekt, dan wordt in feite gecontroleerd welke resultaten Google in haar eigen database heeft staan. Aangezien de meeste zoekwoorden op miljoenen verschillende webpagina's voorkomen, heeft elke zoekmachine manieren om te bepalen welke resultaten als eerste worden getoond.

Tineke Meijerman, Communications Associate bij Google legt uit: “Een zoekmachine is een weerspiegeling van de inhoud en informatie die beschikbaar is op het internet. Het is belangrijk om te beseffen dat zoekmachines niet de mogelijkheid hebben om inhoud rechtstreeks te verwijderen van het internet, dus zelfs als een melding verwijderd wordt door Google of een andere zoekmachine, dan nog blijft de originele inhoud gewoon op het web aanwezig.” 

Webmaster benaderen

Wil je graag inhoud verwijderd zien van het internet, dan kun je het beste contact opnemen met de webmaster van de betreffende site of de internetprovider om meer informatie te krijgen over hun beleid op het gebied van verwijderen van inhoud. Kan schadelijke informatie dus verwijderd worden van internet? Meijerman antwoordt hierop: “Ja, maar hiertoe moet actie ondernomen worden vanuit de eigenaren van de website. Google is niet 'het Internet' - we verwijzen naar inhoud, maar publiceren niet zelf.”  Wanneer de inhoud verwijderd is van de website(s) en wanneer de robots en spiders van Google de pagina weer bezocht hebben en vaststellen dat de inhoud verwijderd is, keert de informatie niet langer terug in de zoekresultaten.  

Tools van Google

“Mocht de informatie toch nog in de zoekmachine te vinden zijn, dan biedt Google tools voor urgente verzoeken om inhoud te verwijderen uit de pagina met zoekresultaten”, legt Meijerman uit. Support.google.com biedt informatie met de stappen die hiervoor doorlopen moeten worden. Meijerman: “Het gaat dan dus om informatie die al wel verwijderd is door een webmaster, maar waarvan die verandering nog niet is terug te zien in de zoekresultaten”.

Auteur

Astrid van der Ziel