Nederland paradijs voor cybercriminelen

Bescherm je bedrijf tegen hackers en virussen

12 juni 2017

Beveiligingsbedrijf McAfee stelt dat Nederland in de top drie staat van aantrekkelijkste landen voor cybercriminelen. Alleen de VS en de Britse Maagdeneilanden blijken populairder.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Reden voor de hoge notering is het aantal infecties vanuit Nederland van de Citadel-malware, zo blijkt uit het rapport van McAfee. De Citadel-malware was in 2012 verantwoordelijk voor de uitbraak van het Dorifelvirus bij verschillende overheidsinstanties en via nieuwswebsites, zoals NU.nl en Telegraaf.nl in Nederland.

Ideale infrastructuur voor cybercime

Nederland zou door de uitstekende internetinfrastructuur een magneet vormen voor cybercriminelen om hun malware (kwaadaardige software) aan de man te brengen. Nederland vormt daarnaast een van de grootste internetschakelpunten in de wereld en zijn er veel Nederlandse hostingproviders waar cybercriminelen hun activiteiten kunnen onderbrengen. Ook zou de pakkans relatief laag zijn in Nederland door wetten die de privacy van de burger beschermen. Hierdoor kunnen opsporingsdiensten niet overal rondneuzen bij de opsporing van criminele activiteiten.

Overheid gewaarschuwd

Cyber Security Raad (CSR) riep vorig jaar al de Nederlandse overheid op om in de komende regeerperiode meer te doen omtrent cyber security. Ivo Opstelten liet eind vorig jaar al weten dat hij voorstander is om de politie de bevoegdheid te geven om terug te hacken, maar privacywaakhond Bits of Freedom vindt dat daar te veel risico’s aan kleven. Toch lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer nu meer open te staan voor wetgeving die 'meer in balans' is tussen privacy-bescherming en opsporingsbevoegdheden. Ook D66 en de SP zijn bereid opnieuw te kijken naar de mogelijkheden. De SP is bereid om in bepaalde ernstige gevallen, bijvoorbeeld kinderporno, de opsporingsdiensten verder te laten gaan dan de huidige wetgeving toelaat.

Bescherm je bedrijf

Ondernemers kunnen zelf veel doen om hun bedrijfsdata veilig te houden. Zo is gedateerde software een groot probleem. Lees ook de artikelen 'Bescherm je organisatie tegen cybercrime'  en 'Tien tips voor een veilig bedrijfsnetwerk' en ga de strijd aan tegen online criminelen.

Bron: NOS

Auteur

Raphael Klees