Gebrek aan financiële administratie strenger bestraft

Faillissementswet wordt aangescherpt

26 september 2016

Een ondernemer die failliet gaat en vervolgens geen financiële administratie kan overleggen, riskeert maximaal twee jaar gevangenisstraf voor faillissementsfraude. Minister Ivo Opstelten van Justitie wil faillissementsfraude stevig aanpakken en heeft een voorstel ingediend om de wet te wijzigen.

Whitepaper Je administratie op orde

Opstelten heeft zijn wetsvoorstel aan belangenorganisaties, wetenschappers en politici voorgelegd ter consolidatie. Dat is gebruikelijk voor een nieuwe wet aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. In oktober koppelen de deskundigen de wet terug naar de minister.

De belangrijkste punten uit het wetsvoorstel:

  • Maximaal twee jaar gevangenisstraf voor gebrek aan financiële administratie bij een faillissement 

  • Het wegsluizen van geld of goederen uit het bedrijf voor het failliet gaat, wordt strafbaar

  • Frauduleus handelen en zo een bedrijf in ernstige financiële problemen brengen, wordt ook strafbaar zonder faillissement. Hier komt twee jaar op te staan

  • Als er sprake is van persoonlijke verrijking, kan maximaal vier jaar gevangenisstraf worden opgelegd

Faillissementsfraude kost veel geld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf gaat het om ongeveer een miljard aan maatschappelijke schade per jaar.

Financiële administratie

Het gebrek aan een financiële administratie wordt, als de wet er komt, dus strenger bestraft. Een ondernemer kan de schuld hiervoor niet meer afschuiven op een rechtspersoon: diegene die in de dagelijkse praktijk de leiding heeft, kan worden bestraft.

Het belang van een goede financiële administratie wordt dus nog groter. Administratie kost ondernemers veel tijd en dus geld. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je administratie elektronisch te organiseren. Dit geeft je ook snel overzicht in je bedrijf.

Online

Elektronisch factureren scheelt veel tijd en geld en er wordt automatisch een administratie aangelegd. Online boekhouden is handig, maar ook administratie op papier of in Excel-bestanden is voldoende voor de wet. 

Download in MijnMKB gratis het whitepaper "Je administratie op orde" en kijk welke manier van administreren het best bij jou past.

Auteur

Marlou Visser