DDoS attack of afleidingsmanoeuvre?

Column | Must-do's van Wouter Parent om je te wapenen

04 september 2018

'ING legt internet- en mobielbankieren plat' waarschuwde Volkskrant.nl. Op webwereld.nl lazen we 'Grote DDoS-aanval legt Rijksoverheid.nl plat', en Elsevier.nl kopte met 'DigiD plat na ontdekking beveiligingslek'. Hoe ben jij als ondernemer beveiligd tegen soortgelijke DDoS-aanvallen? En besef je dat de DDoS vaak een afleidingsmanoeuvre is voor online diefstal?

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

DDoS, wat is dat?

Even een stapje terug. Wat houdt een DDoS-aanval in? In feite gaat het om een dusdanig grootschalige aanval, dat het beveiligingssysteem van je netwerk niet meer in staat is om al die aanvallen tegen te houden. Het raakt als het ware verstopt. Deze aanvallen worden bijvoorbeeld door de hackers via je eigen gehackte computers naar je netwerk gestuurd of ze komen via een DNS-verbinding tot stand, waardoor er massaal grote hoeveelheden informatie naar je site worden gestuurd. Het gevolg? Zware overbelasting en de site ligt eruit. 

Afleidingsmanoeuvre

Het allerbelangrijkste om te realiseren is dat het de hackers niet altijd om deze DDoS-aanval te doen is, maar om het feit dat je je met man en macht focust op het oplossen van deze attack. Daarmee komt er zeeën van ruimte voor de hackers om gevoelige data te stelen, zoals creditcard- en andere betalingsgegevens van je klanten. De financiële gevolgen gaan dus vele malen verder dan alleen jouw onderneming.

Beveiligen tegen DDoS

Kun je zo’n aanval dan voorkomen? Met geavanceerde apparatuur kun je een heel eind komen en weet je dat je website of online service goed beveiligd is. Maar daarmee ben je er nog niet. Een internetprovider of datacenter moet hieraan meewerken. Helaas gebeurt dat nog niet optimaal. Wettelijk gezien is dat namelijk ook nog niet vastgelegd. Toch kun je je dus wapenen tegen een DDoS-aanval, mits je de hoge investering daarvoor over hebt.

Investering

Is het dat geld waard? Om dat te bepalen moet je de risico’s tegen elkaar afzetten. Wat kost de investering? En wat kost het om een week uit de lucht te zijn? Vrijwel altijd geldt dat de schade door de online diefstal van gevoelige (klant)gegevens veel grootschaliger is dan die investering. En dan hebben we het nog niet eens over de misgelopen omzet en de reputatieschade. Investering in een goede DDoS protectie is het dus vrijwel altijd waard.

Aangifte doen?

Aangifte doen is altijd zinvol, ook al is het een lastige zaak als het om cybercriminaliteit gaat. Veel politieregio’s hebben hier nog geen goed beleid voor, met als gevolg dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Toch heeft de politie speciale cybercrime teams. Om de juiste logbestanden en andere gegevens te verzamelen voor de aangifte, geef ik wat tips. 

Een paar absolute must-do’s:

  • Probeer tijdens de aanval logbestanden bij te houden. Vaak heeft je IT-partner daar enige kennis van en kan hij op voorhand proberen om logfiles veilig te stellen.

  • Noteer tijden van de aanval, op welke poort de aanval plaatsvindt, op welke exacte website en het IP-adres. Je automatiseerder kan je daar soms mee helpen.

  • Haal de hele website/online service offline als je vermoedt dat er ook andere narigheden plaatsvinden (bijvoorbeeld na malware detectie). Hiermee voorkom je dat er vertrouwelijke (klant)gegevens op straat komen te liggen.

  • Schat je financiële schade in. Deze gegevens heb je nodig bij de aangifte.

  • Zorg voor een noodplan. Daarin staat beschreven wat er moet gebeuren als je website of online service onder aanval ligt. Wie ga je bellen? Hoe ga je je klanten informeren? Wie informeert je klanten? Hoe ga je de DDoS aanval stoppen? Hoe kun je de schade zoveel mogelijk beperken?

  • Bedenk een mogelijkheid om een bepaalde kritieke service via een noodverbinding weer in de lucht te krijgen.

  • Je zult worden gebeld dat je website/online service niet bereikbaar is of dat er rare meldingen in het scherm komen. Wie gaat die talloze telefoontjes op één dag afhandelen? Beschrijf dit in het noodplan, welke communicatieadviseur ga je inschakelen of ga je het allemaal zelf doen?

Mocht het erop aan komen – wat ik niet hoop voor jou – dan is deze checklist iets om aan vast te houden. Daarnaast is het tegenwoordig helaas noodzakelijk om goede DDoS-protectie aan te schaffen in combinatie met daarbij adequate malware-beveiliging via bijvoorbeeld een IPS (Intrusion Protection System).

Auteur

Wouter Parent