Slager brengt gasverbruik met 70 procent terug

Doe ook deze simpele aanpassingen met groot effect

10 december 2013

Slagerij Rutten uit het Limburgse Panningen fors minder energie door drie redelijk simpele maatregelen toe te passen. Hij kreeg hiervoor van MKB-Nederland en Essent de Easy to be Green-award.

Door zijn koeling te vervangen, bracht Funs Rutten het energieverbruik al met 30 procent terug. Hij verving zijn verlichting door hoogfrequente TL5-verlichting, waardoor licht hem nu 40 procent minder energie kost.

Als klap op de vuurpijl installeerde de slager een systeem van warmteopwekking met terugwinning uit de koeling, dat zorgt voor een besparing van 70 procent op het gasverbruik.

Prijs

Met zijn energiebesparing won Rutten de Easy to be Green-Award; een bedrag van 2.500 euro om nog meer maatregelen te kunnen treffen. De jury prees de slager omdat branchegenoten makkelijk dezelfde maatregelen kunnen toepassen om hun energieverbruik ook terug te kunnen dringen.

"Het is niet moeilijk om groen te zijn als ondernemer, als je maar weet wat je wilt en genoeg informatie inwint. Ik ben blij dat we zo ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu", zegt de trotse slager.

Auteur

Marlou Visser