Wat is timemanagement?

Hoe kan ik efficiënt mijn tijd indelen?

24 juni 2013

Veel ondernemers hebben het gevoel altijd tijd tekort te komen. Een telefoontje hier, een mailtje daar, vergaderingen, afspraken, het houdt niet op. Door je dag goed in te delen kun je efficiënter werken en meer bereiken: timemanagement.

Wat is timemanagement?

Druk druk druk, zo voelen veel ondernemers zich. Ze komen tijd tekort en er is altijd werk. Om te voorkomen dat je overspannen raakt door deze druk, kan timemanagement uitkomst bieden. Je maakt een goede indeling van je dag die is afgestemd op je werkzaamheden. Met deze houvast kun je efficiënt te werk gaan en je doelen bereiken.

Inventariseren

Probeer eens in kaart te brengen hoe een normale werkdag eruit ziet. Schrijf desnoods eens op wat je zoal doet op een dag. Het zal je misschien verbazen dat aan het eind van de dag vooral blijkt dat je de meeste tijd besteedt aan koffiedrinken, onderweg zijn naar afspraken, bellen en mailen. Vraag je ook eens af wat precies de werkzaamheden zijn die je op een dag wil doen. Het is erg vervelend om het gevoel te hebben dat je ergens maar niet aan toekomt.

Agenda

Het is handig om een agenda bij te houden van werkzaamheden. Dit kan op papier, maar ook in een Office-programma zoals Outlook of online in Google Apps. Door goed bij te houden wat je moet doen hou je het overzichtelijk. Ook voorkom je op deze manier dat je belangrijke afspraken of activiteiten vergeet. Begin elke werkdag met het doornemen van de agenda en zet voor jezelf op een rij wat je aan het eind van de dag gedaan wilt hebben. Belangrijk bij het maken van een to-do lijstje, is dat de taken haalbaar zijn. Ook moet er ruimte blijven voor spoedklussen tussendoor, hou daar dus ook ruimte voor vrij.

Een ding tegelijk

Het is tegenwoordig erg eenvoudig en gebruikelijk geworden om twee dingen tegelijk te doen. Bellen tijdens het autorijden, praten met een collega en tegelijk een e-mail versturen, lunchen tijdens een vergadering. Het lijkt misschien efficiënt maar al dit gehaast zorgt ervoor dat je je erg gestresst voelt. Het werkt beter om een ding tegelijk te doen, zo heb je hier al je aandacht voor en maak je ook minder fouten. Ook is een autoritje veel ontspannender met de radio aan dan de hele tijd voor zaken te moeten bellen.

Op zoek naar een manier om efficiënter en effectiever te werken? Lees dan het boek