SEPA op 1 augustus een feit

Reminder: Ben jij klaar voor het nieuwe betalen?

04 augustus 2014

Is jouw bedrijf helemaal klaar voor de nieuwe betaalstandaard SEPA? Zijn alle rekeningnummers in je administratie omgezet naar IBAN? Huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn na 1 augustus 2014 niet meer bruikbaar.

Wat is SEPA ook alweer?

Per 1 augustus gaat iedereen in de Europese Unie over op IBAN - het Europese rekeningnummer waaraan landen - en bankcodes zijn toegevoegd. SEPA - de Single Euro Payment Area - maakt betalingsverkeer binnen Europa makkelijker, maar als bedrijf moet je wel een aantal zaken aanpassen. Ook als je alleen met betalingsverkeer in Nederland te maken hebt. 

Actiepunten

De Nederlandse banken schatten dat twintig- tot zestigduizend bedrijven op 1 augustus niet klaar zijn voor de overgang naar SEPA. Zorg dat je de volgende actiepunten naloopt. 

 • Omzetten rekeningnummers

  Alle rekeningnummers die in je administratie zijn opgenomen moeten omgezet worden naar IBAN. Denk aan de rekeningnummers van medewerkers, klanten, leveranciers en relaties. De banken hiervoor een tijdelijke service opgezet, IBAN BIC Service. Hier voer je een rekeningnummer in en je ziet direct het IBAN-nummer. Je kunt ook grote bestanden met rekeningnummers in één keer laten omzetten, hiervoor moet je eerst registreren. 

 • Communiceer jouw IBAN Breng je klanten, leveranciers en relaties op de hoogte van je IBAN. Pas je facturen, briefpapier en andere correspondentie waarop je rekeningnummer staat, aan.

 • Is je software aangepast?

  In je software voor de boekhouding, salarisadministratie, betalingen en dergelijke moeten ook alle IBAN-nummers worden doorgevoerd. Zeker met verouderde software kan dat nog een lastige taak zijn. Ga na of alles aangepast en op orde is. ING heeft een handig overzicht waar je kunt zien of jouw boekhoudpakket geschikt is gemaakt voor SEPA. 

 • Gegevens incasso toevoegen

  Bestaande machtigingen blijven geldig voor de Europese incasso. Wel moet je een aantal gegevens toevoegen aan de machtiging:

  > Incassant ID – deze ontvang je van je bank.

  > Elke bestaande machtiging krijgt een uniek kenmerk van max. 35 tekens. Dit kenmerk kun je zelf bepalen (bijvoorbeeld debiteuren- of contractnummer).

  > IBAN van de debiteur

  > Datum van ondertekening van de machtiging (bij een nieuwe machtiging, voor een bestaande kun je standaard de datum 1-11-2009 invullen).

  > Kondig incasso’s minimaal 14 dagen van tevoren aan, bijvoorbeeld op je website, op de nota of factuur of in een brief. Periodieke incasso's mag je in één keer aankondigen, dus niet elke keer opnieuw.

Meer informatie

Auteur

Laura Wennekes