MKB Trends 2015

Wat staat ons het komende jaar te wachten?

03 maart 2020

Met welke trends moet jij je het komende jaar bezighouden? Dutch Network Group (DNG), bekend van ondernemersplatformen De Zaak, MKB Servicedesk en ZZP Servicedesk, zet de vier belangrijkste MKB Trends op een rij. Zodat je weet wat je moet doen in 2015 om te overleven in deze snel veranderende wereld.

Net als voorgaande jaren duiken we in een aantal trends waar je gewoonweg niet omheen kunt als mkb'er. We geven je een aantal tips en concrete to do's waar je direct mee aan de slag kunt. De MKB Trends 2015 kun je kosteloos downloaden in MijnMKB.

Trendsettende mkb-ondernemers

In het MKB Radiocafé van vrijdag 26 september praatte presentator Bram Donkers aan de stamtafel met allerlei ondernemers die de gesignaleerde trends al in de praktijk brengen. Zo presenteerde onder andere Niels de Greef zijn ParkFlyRent-concept en Paul van Aarle van Animeerwaarde vertelt hoe hij live de trends visualiseerde en daarmee de trend 'Van tekst naar beeld' in de praktijk brengt. 

De vier trends:  

Van schaarste naar overvloed

De nieuwe werkelijkheid: 7 miljard mensen waarvan 3 miljard verbonden via internet. En tegelijkertijd een schaarste aan grondstoffen. Wat als je op een andere manier zou denken? Denk in overvloed in plaats van schaarste. Van vast personeel naar een wereldwijde flexibele schil aan kennis en personeel, van papier van hout naar papier van steen, van katoen naar bamboe, van distels naar plastic, van afval naar grondstof.

Van privacy naar vertrouwen als betaalmiddel

Consumenten laten steeds meer persoonlijke informatie achter op internet. En zijn bezorgd over hun privacy. Het bedrijf dat het vertrouwen van zijn klanten weet te winnen heeft de toekomst. Daartegenover staan bedrijven als Facebook en Google die steeds meer onder vuur komen te liggen doordat ze data van hun klanten verzamelen en privacy schenden. Alles draait om vertrouwen. 

Van information overload naar connected learning

Techniek maak het makkelijker om te verbinden en te leren van anderen met dezelfde interesse. Leren doe je niet meer alleen op school. Iedereen is leraar. ‘Connected learning’ is het antwoord op de stortvloed van informatie in de 21ste eeuw. Een gemeenschappelijk doel en interesse verbindt. Een leven lang leren is voor iedereen mogelijk.

Van tekst naar beeld

Tekst is uit, beeld is bezig met een explosieve opmars. Infographics, video, animaties: alles draait om visuele communicatie. Kinderen leren LOOM­bandjes maken via YouTube­-video’s, de IceBucket Challenge verspreidt zich razendsnel over de planeet via filmpjes op social media. In de Verenigde Staten is Snapchat (foto’s) vele malen populairder dan WhatsApp (tekst). De halve wereldbevolking kan foto’s en filmpjes met elkaar delen: waar en wanneer dan ook. Voor een YouTube­video. Doe je dat goed, dan delen je fans je video via social media.

MKB Trends 2014

Wil jij weten wat de trends zijn van 2014? Bekijk de MKB Trends Desk of check onze laatste kwartaal update over de trends. Deze kwartaal updates worden samengesteld door analyse van data van onder andere de vragen die wij binnen krijgen. Zo bleek dat in het tweede kwartaal van dit jaar dat ondernemers na jaren van crisis weer groei zien en willen uitbreiden, maar geen financiering van de bank krijgen.