De gevaren van wifi

Hoe maak je je verbindingen veilig?

27 november 2015

Hij is al Londen, Sydney, Hanoi en San Francisco geweest om de beveiliging van de wifinetwerken daar te testen. Als laatst deed hij Amsterdam aan, de resultaten van deze zogeheten ‘World of War Biking-tour’ worden binnenkort bekend gemaakt. Hoe veilig zijn onze wifinetwerken volgens cybercrime-specialist James Lyne?

James Lyne is ‘director of Technology Strategy’ bij Sophos, een Engels IT-beveiligingsbedrijf. Hij was niet erg onder de indruk van de beveiliging van de wifinetwerken in Amsterdam. “Veel te veel bedrijven hebben een wifinetwerk zonder wachtwoord. Iedereen kan hierop inloggen, maar zodra je dit doet liggen je gegevens open en bloot op straat”, legt Lyne uit. “Heel gevaarlijk dus. Vooral als je bedenkt hoeveel apparaten ondernemers tegenwoordig in huis hebben die met elkaar verbonden zijn.” Denk maar aan een lunchroom of barretje, tegenwoordig kun je overal gebruikmaken van gratis wifi.

World of War Biking-tour

Lyne heeft vijf uur lang, met onder andere een radioploeg op zijn hielen, rondgefietst in Amsterdam. Niet op een gewone fiets, maar een fiets die met de meest moderne snufjes was uitgerust. Hij had signaalontvangers en kon zo wifinetwerken in de hele stad oppikken. “En dan was dit nog maar een simpele ontvanger. Met een zwaardere kun je de signalen van veel verder weg oppikken en gegevens stelen”, legt Lyne uit.

Hackers

De cybercrime-expert reist regelmatig en geeft overal ter wereld presentaties over online gevaren en beveiliging. “Ik demonstreer ook altijd dingen, vaak schrikt het publiek daar wel van. Laatst logde ik in op verschillende beveiligingscamera’s. Er hing er een bij een benzinestation, een bij een Amerikaanse school en de laatste bij een bank. Daar konden we gewoon zien welke pincodes werden ingetoetst bij het pinnen. Ook kan ik binnen dertig seconden toegang krijgen tot beveiligingscamera’s in bijvoorbeeld winkels.” Zo kunnen cybercriminelen dus toegang krijgen tot bedrijfsgevoelige informatie.

Maatregelen

Dat zijn serieuze gevaren, maar gelukkig zijn er ook dingen die we kunnen doen om onszelf en onze gegevens te beschermen tegen cybercriminelen. De basistips blijven hierbij van kracht. Lyne voegt hieraan nog twee handige tips toe: “Niet alleen een wachtwoord is belangrijk, een goéd wachtwoord is van vitaal belang. Maar vaak is het lastig om een ingewikkelde combinatie te onthouden. Pak dan de eerste drie of vier woorden van je favoriete liedje, dat kun je vaak wel onthouden.” Combineer dat nog met een cijfer en een ander teken, en je wachtwoord is bijna onmogelijk te achterhalen. “Zelfs voor een computer.”

De tweede tip: “Check of je wifinetwerk WPA2 gebruikt in plaats van WEB. Met daarbij een sterk wachtwoord natuurlijk. WEB is namelijk heel onveilig, dat kan ik binnen 60 seconden hacken, en met mij vele anderen.” Lyne hamert ook op bewust verbinding maken. “Maak niet zomaar verbinding met een open netwerk. Toen ik in Amsterdam rondfietste, had ik drie wifinetwerken aan mijn fiets verbonden. Ruim drieduizend mensen hebben die middag nog gebruik gemaakt van mijn wifi. Mensen blijven de zwakste schakel.”

Auteur

Romy Donk