Pas op met Europese registratie btw-nummer

Niet verplicht | Kosten kunnen oplopen tot 700 euro

05 december 2014

Recent ontvingen veel bedrijven een verzoek om het btw-nummer op Europees niveau te registreren. De Belastingdienst heeft laten weten dat deze registratie niet nodig is. Je hoeft dit formulier dus niet in te vullen.

Eerste hulp bij belastingzaken

Een Duits bedrijf heeft onlangs ondernemingen verzocht om het btw-nummer te registreren én te publiceren in het Europees Centraal Register. Als je het formulier invult, moet je een flink bedrag aan kosten betalen. Het bedrag kan oplopen tot meer dan 700 euro. Na ondertekening zit je bovendien vast aan een contract van 12 maanden. Op de website fraudehelpdesk.nl kun je een voorbeeld bekijken. Registreer je btw-nummer hier niet!

Registratie is niet verplicht

Naast de Belastingdienst heeft ook de Europese Commissie gewaarschuwd voor de verstuurde formulieren. Het is dus geen verzoek van een officiële Europese Instantie. De Europese Unie heeft een register waarin btw-nummers zijn opgeslagen. De btw-nummers die de Belastingdienst afgeeft staan in dit register. De geldigheid van een btw-nummer kun je op de website van de Europese Commissie controleren.

(Met denk aan Martin van Kempen - lees zijn btw-tips)