Wat is een g-rekening en hoe werkt het?
Het gebruik van de geblokkeerde rekening bij het uitbesteden van werkzaamheden
Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die alleen gebruikt kan worden voor het betalen van loonheffingen en btw. Het is geen verplichte rekening, maar wel een waarmee je aansprakelijkheidsrisico’s kunt verkleinen. Wanneer heb je een g-rekening nodig en wat kun je er precies mee?
Het minimum jeugdloon: wat moet je weten als ondernemer?
Wat moet je jongere werknemers minimaal betalen?
Heb je een nieuwe medewerker aangenomen, maar is hij of zij onder de 21 jaar? Dan krijg je te maken met een minimum jeugdloon. In dit artikel lees je er alles over.
Minimumloon verandert per 1 juli 2021
Vermeld het wettelijk minimumloon op de loonstrook
De brutobedragen van het wettelijke minimumloon wijzigen op 1 juli 2021. Als werkgever ben je verplicht om minimaal dit loon te betalen aan je personeel.
Personeelsadministratie
Taken uitbesteden of zelf doen?
Het voeren van een personeelsadministratie is verplicht vanaf het moment dat een onderneming iemand in dienst neemt. Maar lang niet alle MKB-ondernemers worden blij van al het papierwerk en de wet- en regelgeving die hierbij komen kijken. Aan de andere kant heeft zelf doen voordelen: je kunt als eigenaar razendsnel bijsturen en je bespaart kosten. Wat is verstandiger: de personeelsadministratie in eigen hand houden of uitbesteden?
De loonadministratie
Hoe werkt de administratie als je personeel in dienst hebt?
Als je personeel in dienst hebt, moet je een loonadministratie bijhouden. Zo heeft de belastingdienst inzicht in de gegevens over de medewerkers en loonbetalingen. Lees alles wat je moet weten over een loonadministratie.
Wat is de identificatieplicht voor personeel?
Tips rondom identificatie nieuwe werknemers
In Nederland moeten we altijd en overal een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als werkgever ben je ook wettelijk verplicht de identiteit van je medewerkers te controleren voor ze aan de slag gaan. Wat moet je precies doen?
Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract
Column Nieky van Vlerken | Voorkom boetes en extra kosten
Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 3 jaar). De redenen kunnen divers zijn: past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc. Enkele aandachtspunten.
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een dure verzekering?
Waar de ene ondernemer alle risico’s afgedekt wil hebben en zich verzekert tegen alles wat er kan gebeuren, neemt de andere ondernemer meer risico en de eventuele verzuimkosten van zijn personeel volledig voor eigen rekening. Wat zijn de voordelen van eigenrisicodrager worden?
Wat staat er in een personeelsdossier?
Hoe maak ik als ondernemer een personeelsdossier?
Een personeelsdossier opzetten; het klinkt misschien als een eindeloze klus, maar dat valt best mee, als je er maar een goed systeem voor hebt en het gewoonweg doet.
Welke regelingen gelden voor personeel met arbeidsbeperking?
Subsidies en regelingen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Als je werkt of gaat werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, kun je meestal gebruikmaken van bepaalde subsidies of regelingen, zoals loondispensatie of premiekorting.
Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?
En hoe regel ik deze zaken?
Je moet er als ondernemer natuurlijk niet aan denken, maar het zou kunnen dat een personeelslid overlijdt. Buiten tijd voor je eigen rouwproces moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Waar moet je aan denken?
Mag je personeel verplichten mee te verhuizen?
Column Arnoud van Dalen | Regels rond verhuizing personeel
Ik kreeg laatst een telefoontje van de heer Jansen. Hij heeft een bedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht maar wil de vestiging in Utrecht sluiten. Mevrouw Pieterse, het enige personeelslid in Utrecht, moet dan gaan werken in Amsterdam en dus elke dag reizen. Mag dat zomaar?
Houd je personeelskosten in de hand
Leer sturen op cijfers | Tip 4
“Grip op je personeelskosten houd je als medewerkers hun salaris ruim terugverdienen,” zegt adviseur Nieky van Vlerken van Flynth. Essentieel daarbij is aandacht voor intrinsieke motivatie. Onder meer door goede arbeidsomstandigheden en waardering.
Zo doe je in 3 stappen zelf je salarisadministratie
Zelf je salarisadministratie doen wordt steeds gebruikelijker onder ondernemers. Zeker voor werkgevers zonder cao is dit het overwegen waard. Wat moet je doen als je zelf je salarisadministratie gaat voeren? De belangrijkste stappen, die je moet doorlopen om je mensen uit te betalen, zetten we voor je op een rij.
Vijf tips om slimmer en goedkoper te verlonen
Wie slim omgaat met zijn salarisadministratie kan maandelijks geld besparen. Met deze tips regel je het als ondernemer snel zelf. Of je kunt natuurlijk je salarisadministrateur voor je aan het werk zetten.
Controle identiteit bij buitenlands personeel
Identiteitscontrole volgens de Wet op identificatieplicht
Als je buitenlandse medewerkers in dienst neemt, is het belangrijk de identiteit te controleren. Als medewerkers niet over een geldig identiteitsbewijs beschikken, mogen ze niet voor je werken.
Moet ik reiskostenvergoeding doorbetalen in vakanties?
Wanneer wel en wanneer niet vergoeden?
De reiskosten van medewerkers mag je tot 0,19 euro per kilometer belastingvrij vergoeden. Maar als ze ziek zijn of vrije dagen opnemen, hoeven ze die reiskosten niet te maken en mag je de vergoeding stopzetten.
Werkgeversbijdrage kinderopvang
Nieuwe regeling nader toegelicht
Als werkgever ben je verplicht bij te dragen aan de kosten voor de kinderopvang. Hoe gaat de verplichte bijdrage in zijn werk?