Hoe kun je klanten ook op locatie laten pinnen?

Steeds meer mogelijkheden voor mobiel betalen

Steeds meer consumenten nemen alleen hun pinpas mee als ze gaan winkelen: makkelijk, veilig en je kunt er bijna overal mee terecht. Als ondernemer moet je er dus voor zorgen dat mensen bij je kunnen pinnen. Ook voor ondernemers die op locatie werken, komen er steeds meer mogelijkheden om mobiel pinnen te faciliteren.

Pinnen biedt voordelen voor zowel consumenten als ondernemers. Je hoeft niet meer met cash geld over straat en kunt al je uitgaven en inkomsten makkelijk overzien in je internetbankieren. Dankzij draadloos internet kan ook worden gepind met een mobiel apparaat, waardoor veel meer ondernemers pinnen kunnen aanbieden. Handig, want je raakt nooit meer klanten kwijt omdat ze niet genoeg geld op zak hebben.

Speciaal voor kleinere ondernemers is er sinds februari 2013 Payleven. "Voor consumenten werkt dit hetzelfde als gewoon pinnen. Voor ondernemers is het ook makkelijk. Je registreert je online en koopt eenmalig een PIN-reader voor 99 euro. Daarnaast download je de gratis payleven app op je smartphone of tablet, en koppel je de PIN-reader hieraan via Bluetooth. Je zit nergens aan vast en kunt klanten voor 2,75 procent van de transactie overal laten pinnen," vertelt directeur Patrick Hurenkamp. "Ideaal voor die kleine ondernemer die veel op locatie is, zoals maaltijdbezorgers en taxichauffeurs. Zij zijn dan ook gelijk een minder aantrekkelijke prooi voor overvallers."

Abonnement

De meeste andere aanbieders werken met een abonnement. CCV is een van de grootste aanbieders van (mobiele) pinapparatuur in Nederland. Dit bedrijf biedt mobiele pinapparatuur voor 46 euro per maand, waarna je bundels voor transacties kunt kopen. Die kosten dan een paar cent per stuk, afhankelijk van hoeveel je tegelijk koopt. Ook Adyen, aanbieder van mobiele pinapparaten, biedt mobiel pinnen. De hardware hiervoor kost 99 euro, het abonnement is 10 euro per maand en je betaalt een commissie per transactie. Bij pinnen is dat ongeveer 13 cent en bij creditcardbetalingen 1,4 procent.

Zorg er, als je klanten op locatie mobiel laat pinnen, wel voor dat het veilig is. Voor vaste pinautomaten bestaan verschillende richtlijnen om het betalen zo veilig mogelijk te houden. Op locatie valt dit weg. Zorg er bij het betalen voor dat de pincode niet kan worden afgekeken en dat de klant zijn pas ten allen tijde in het oog kan houden.

Betalen met je mobiel

Ook betalen met de mobiele telefoon maakt een opmars. De Rabobank heeft onlangs de app MyOrder gelanceerd, die ook te gebruiken is als je bij een andere bank bankiert. Hiervoor moeten de consumenten de gratis MyOrderapp downloaden. Bij aangesloten bedrijven kunnen zij vervolgens iets bestellen en tegelijk via hun internetbankieren, PayPal, minitix of creditcard afrekenen. De app wordt op dit moment vooral gebruikt in de horeca en bijvoorbeeld op festivals.

Daarnaast experimenteren de drie grote Nederlandse banken Rabobank, ING en ABN AMRO met betalen met een NFC-chip in je smartphone. Veel nieuwere telefoons zijn al uitgerust met zo'n chip. In februari is in Leiden een proef gestart met duizend deelnemers. Als het systeem werkt, wordt betalen met de chip rond 2014 in heel Nederland geïntroduceerd.

Ondanks alle nieuwe mogelijkheden, raadt De Nederlandsche Bank het ondernemers toch af over te stappen op pin-only. Contant betalen is het enige alternatief als de stroom of het internet wegvalt, ook is het een betaalmanier die volledig anoniem is en vrijwel overal wordt geaccepteerd. 

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Marlou Visser