Mobiel betalen en bankieren groeit razendsnel

17,9 procent Nederlanders bankiert via app op mobiele telefoon

23 oktober 2013

Steeds meer Nederlanders doen hun geldzaken via de smartphone. In het tweede kwartaal van 2012 bankierde 17,9 procent met een app via hun mobieltje. Daarmee is het aantal gebruikers in een jaar bijna verdubbeld.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

Ruim zes procent betaalde ook met de mobiele telefoon, bijvoorbeeld aan de kassa, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Telecompaper binnen een panel van 130.177 leden. Daarmee is mobiel betalen verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2011 was het aantal mensen dat aangaf mobiel te bankieren maar 9,6 procent. Nog geen twee procent van het consumentenpanel van Telecompaper deed toen aan mobiel betalen.

Apps

Door de opkomst van smartphones is de laatste paar jaar steeds meer mogelijk: klanten van ABN Amro kunnen al sinds april 2010 hun saldo checken op de mobiele telefoon. In juni 2011 kwam de bank met een app voor geld overschrijven. Daarvan maken nu ongeveer 650.000 mensen gebruik. In totaal telt ABN Amro per maand ongeveer 20 miljoen mobiele logins.

De ING Bank lanceerde in november 2011 een app voor mobiel bankieren, die sindsdien al door 1,2 miljoen mensen is gedownload. Inmiddels zijn al meer dan 10 miljoen transacties gemaakt. In juni 2012 alleen al maakten 2,6 miljoen mensen geld over met de app. Daarnaast biedt de bank een mogelijkheid om iDEAL te betalen op de mobiel, maar daarvan zijn geen zelfstandige cijfers beschikbaar.

Betalen

Mobiel afrekenen aan de kassa is alleen nog maar mogelijk via de Rabobank (goed voor 800.000 mobielbankierders). Al vanaf 2010 is de bank bezig met kleinschalige experimenten in een aantal winkels, supermarkten en bedrijfskantines. Betalen kan op twee manieren: via een speciale app of een betaalsticker met (NFC) chip, die je op of in je mobiele telefoon kunt plakken (ongeacht je bank, provider of type mobiel). Nu telt de Rabobank al 150.000 mobiele betalingen per maand, op meer dan 3500 locaties in Nederland. Tijdens de Olympische Spelen in Londen zal deze nieuwe betaalmethode voor het eerst grootschalig worden gepromoot onder de ruim 100.000 bezoekers die worden verwacht in het Holland Heineken House.

Voordeel ondernemersAls ondernemer kun je aan beide kanten van het proces veel voordeel pakken. Door zelf gebruik te maken van handige apps kun je sneller en effectiever ondernemen. Het is ook goed na te denken hoe je je klanten en relaties kunt bedienen als bedrijf. Bijvoorbeeld door mobiel betalen aan te grijpen als eigen dienst of gratis WiFi te verzorgen binnen je bedrijf, zodat klanten, leveranciers en partners bij jou altijd toegang hebben tot hun apps en andere online diensten.

Bron: NuZakelijk