Vanaf 2023 komt er een heffing voor vrachtwagens

Wat moet ik gaan betalen?

05 januari 2020 2 minuten

Er komt per 2023 een heffing voor vrachtwagens voor het gebruiken van de openbare weg. Deze heffing wordt gebruikt voor het verlagen van de motorrijtuigenbelasting, maar de kosten zullen de baten overtreffen. Er komt dus een zwaardere financiële druk op transportbedrijven. Wat gaan transportbedrijven ervan merken?

Voor welke wegen er een heffing komt is nog niet volledig duidelijk. Er wordt per provincie gekeken waarvoor de heffing wordt ingezet. Op deze manier kan men ook beïnvloeden van welke wegen het vrachtverkeer zoveel mogelijk gebruik moet maken. De heffing zal gelden voor de snelwegen en de drukkere provinciale wegen.

Schonere vrachtwagens betalen lagere tarieven

Zoals we het ook zien bij de particuliere auto’s, worden de minder vervuilende voertuigen aangemoedigd door een verlaagd tarief. Waarom heffing op vrachtwagens? Om druk te zetten op het innoveren van je wagenpark. De vrachtwagenheffing gaat gelden vanaf 3.500 kilo. Zwaardere en meer verbruikende vrachtwagens krijgen een hogere heffing.

Een heffing voor vrachtwagen is niet ongebruikelijk in Europa

In meerdere Europese landen is een heffing voor vrachtauto’s al doorgevoerd. We zien het onder andere al in België, Duitsland, Oostenrijk en Polen. Sommige andere Europese landen pakken het anders aan: zij berekenen hogere kosten door via tolwegen. Dat zien we bijvoorbeeld in Spanje en Frankrijk.

De motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto’s gaat omlaag

De motorrijtuigenbelasting is nu al afhankelijk van de brandstof waarop het voertuig rijdt. Er geldt een vrijstelling voor de belasting voor vrachtauto’s met een elektromotor of een waterstofverbrandingsmotor. Voor hybride varianten geldt de gebruikelijke heffing. Per 2023 gaat de motorrijtuigenbelasting omlaag, maar het wordt voor de transportbedrijven niet goedkoper. De heffing zorgt uiteindelijk voor een hogere rekening in vergelijking met de huidige situatie.

Vrachtwagenheffing hoeveel?

Afhankelijk van eigenschappen van de vrachtauto’s en de gewichtsklasse van het voertuig komt de heffing straks uit op gemiddeld 15 cent per gereden kilometer. De wegen waar de heffing voor geldt, zullen niet te omzeilen zijn, maar door het aanpassen van de route is het besparen op de lasten wel mogelijk.