Voordelen van hybride rijden

Wat zijn de opties en wat zijn de voordelen van hybride?

Voordelen van elektrisch rijden

Voor wie graag elektrisch wil rijden maar een volledig elektrische wagenpark nog niet aandurft, zijn er verschillende modellen hybride auto’s. Wat zijn de opties en wat zijn de voordelen van hybride?

Een hybride auto rijdt deels elektrisch en deels op brandstof met een verbrandingsmotor. Tijdens het rijden wordt de opgewekte energie opgeslagen in de accu en vervolgens gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen. Een hybride auto kan langer doorrijden dan een volledig elektrische auto omdat je hiermee gedurende een deel van de rit elektrisch rijdt en voor langere ritten overschakelt op brandstof. Aan de andere kant is een hybride wagen duurzamer en goedkoper in gebruik dan een niet-elektrische auto. De aanschafkosten liggen dan ook tussen volledig elektrisch en een gewone auto.

Welke soorten zijn er? 

Er zijn verschillende soorten hybride auto’s:

  • Plug-in hybride: je kunt de auto opladen aan een laadpaal, waardoor je ongeveer 50 kilometer op elektriciteit kan rijden.

  • Full hybride: zowel elektrisch als op de verbrandingsmotor. Tijdens het rijden kun je tussen elektrisch en brandstof schakelen.

  • Mild hybride: de motor wordt ondersteund door de elektromotor, maar de auto kan niet volledig elektrisch rijden.

Wat zijn de voordelen van hybride rijden? 

Er zitten een aantal voordelen aan hybride rijden:  

  • Lager brandstofverbruik 

  • Minder uitstoot 

  • Betere rijervaring 

  • Kleinere stap naar volledig elektrisch 

  • Financiële voordelen 

Brandstofverbruik en uitstoot

De voornaamste reden om hybride te gaan rijden is vanwege het lagere brandstofverbruik. Of de verbrandingsmotor alleen wordt ondersteund (mild hybride) of zelfs amper gebruikt (plug-in hybride bij korte afstanden), het brandstofverbruik wordt lager. Het opladen van de accu is goedkoper dan brandstof, dus dit is gunstig voor je portemonnee. Daarnaast is hybride rijden milieuvriendelijker, je stoot namelijk ook minder CO2 uit. Vooral bij een plug-in hybride is dit het geval, er zijn namelijk steeds meer laadpalen waardoor jij en je medewerkers steeds meer elektrische kilometers kunnen maken. Bij een mild en full hybride is de winst vooral te behalen als er veel in de stad wordt gereden en dus veel wordt opgetrokken en afgeremd. Dit wordt namelijk overgenomen door de elektromotor. Door een hybride wagenpark werk je dus ook aan een duurzaam imago.

Rijervaring en financiële voordelen

Daarnaast wordt de rijervaring beter. Zo ben je sneller op hoge snelheid door de boost van de elektromotor. Ook rijdt je auto soepeler en maak je betere manoeuvres, waardoor je rijgedrag rustiger zal worden. Met een hybride wagen kun je kennismaken met de voordelen van elektrisch, maar zonder het risico dat je zonder stroom komt te zitten. 

Allerlaatst zijn er twee fijne financiële voordelen aan hybride rijden. De overheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren. 

  • Korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor plug-in hybrides

  • Korting op de Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM)

Bij een volledig elektrische auto zijn deze voordelen overigens nog groter.

Wat vind je van dit artikel?