BTW

Belastingen

Hoe werkt btw verleggen?

Wanneer moet je btw verleggen en hoe pak je het aan?

Btw verlegd. Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar hoe werkt btw verleggen precies en in welke situaties moet je het doen? In dit artikel helpen we alle misverstanden uit de wereld.

29 april 2022 5 minuten

Kan ik btw terugvragen over het zakelijke deel autogebruik?

De aanpak met en zonder kilometerregistratie

Ja, als je zakelijke kilometers rijdt met je privéauto kun je btw terugvragen over het zakelijke deel van je autogebruik, dus over btw op de aanschaf-, brandstof- en onderhoudskosten. Maar dan moet je wel rekening houden met een aantal dingen.

04 april 2022 3 minuten

Btw, de g-rekening en de verleggingsregeling

Moet ik btw overschrijven naar een g-rekening?

Bedrijven gebruiken vaak een g-rekening om zich ervan te verzekeren dat een onderaannemer loonheffingen afdraagt. Dat is vaak inclusief btw en soms exclusief, want in sommige gevallen maken bedrijven gebruik van de verleggingsregeling. Hoe zit het met btw, de g-rekening en de verleggingsregeling?

28 maart 2022 2 minuten

Hoe werkt de kleineondernemersregeling (KOR)?

Vrijstelling van BTW voor ondernemers

De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling voor bedrijven met een omzet van onder de € 20.000 per jaar. Als je gebruikmaakt van de KOR, ben je vrijgesteld van btw (of: omzetbelasting). Dat is voor veel kleine ondernemingen een interessante optie. Hoe werkt de kleineondernemersregeling?

25 maart 2022 4 minuten

Btw-aangifte ondernemers: zo haal je er alles uit

Zo geef je de omzetbelasting aan

Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw? Dan is de kans groot dat je verplicht periodiek omzetbelasting moet afdragen: elke maand, elk kwartaal of elk jaar. Wat moet je weten over de btw-aangifte?

04 maart 2022 5 minuten

Btw betalen en terugvragen bij importeren

Hoe vraag je in rekening gebrachte buitenlandse btw terug?

Als je goederen importeert uit het buitenland, betaal je meestal geen btw aan de leverancier. Berekent hij of zij toch belasting toegevoegde waarde (btw), dan kun je die btw terugvragen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

14 februari 2022 4 minuten

Alles over het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

En waar vind je ze?

De Belastingdienst hanteert twee nummers als je ondernemer voor de btw bent: het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

01 februari 2022 2 minuten

Is de btw voor relatiegeschenken aftrekbaar?

De btw-regels rond relatiegeschenken

Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden, geef je misschien weleens een relatiegeschenk. Voor relatiegeschenken gelden bijzondere btw-regels. Niet alle voorbelasting over zakelijke kosten en inkopen is namelijk aftrekbaar. Daarom is het handig om te weten wanneer een geschenk een relatiegeschenk is en wat de toegepaste btw-regels zijn.

20 september 2021 2 minuten

Btw buiten de EU

Wat je moet weten over btw als je zakendoet in landen buiten de EU

Als ondernemer in Nederland met een btw-id heb je te maken met btw-regels van Nederland. Maar als je zakendoet met klanten in andere landen, zul je rekening moeten houden met de btw-regels van zowel Nederland als het land in kwestie. In dit artikel zullen we ons focussen op zakendoen met landen buiten de EU. Wat moet je weten over btw buiten de EU, bijvoorbeeld de btw op diensten die je levert en de btw op de inkoop van goederen in het buitenland?

31 mei 2021 4 minuten

Geen btw-aftrek bij contante betaling brandstof

Kassabon van werknemer wordt door fiscus niet gezien als factuur

Als ondernemer doen jij of je werknemer af en toe een contante betaling. Dat kan een keer gebeuren. Maar wist je dat je van een contant betaalde volle tank geen btw kunt aftrekken? En dat is zonde met 21% belasting op fossiele brandstof. Waarom dit zo is en, belangrijker, hoe je dit voorkomt lees je hier.

28 april 2021 2 minuten

Hoeveel btw zit er op speelgoed?

En wat als dit gecombineerd is met snoep?

Je verkoopt als ondernemer speelgoed in de winkel of webshop. Welk btw-tarief moet je daarvoor hanteren? En hoe zit dat met producten waar speelgoed een onderdeel is van snoep?

23 maart 2021 2 minuten

Hoe zit het met btw en export van goederen?

Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?

Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).

26 februari 2021 2 minuten

BTW-tarieven en vrijstellingen

Een overzicht van de BTW-tarieven die de Belastingdienst onderscheidt

Zodra je goederen of diensten levert, ben je als ondernemer verplicht btw te berekenen. Nederland kent drie soorten btw-tarieven. Maar welk tarief moet je voor welk goed of dienst berekenen? Meer hierover vind je in dit artikel.

26 november 2020 3 minuten

Btw-regels buitenland

Wat zijn de regels bij importeren en exporteren?

Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw. Er zijn verschillende regels voor importeren en exporteren, voor binnen en buiten de EU en voor goederen en diensten. Wat zijn de btw-regels in het buitenland?

11 september 2020 4 minuten

Hoe zit het met btw en export van diensten?

Regels en uitzonderingen

Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?

14 augustus 2020 2 minuten

Wat als ik btw niet op tijd kan afdragen?

De gevolgen van het niet of te laat je btw afdragen aan de Belastingdienst

Je dient elke maand of kwartaal de btw die je eventueel moet afdragen tijdig te betalen aan de belastingdienst. Maar het kan wel eens gebeuren dat je dit niet (op tijd) lukt door omstandigheden. Wat nu?

19 maart 2020 2 minuten

Ik wil met mijn webwinkel producten leveren aan EU landen. Hoe zit het met de btw?

Wat als je afnemer zich in het buitenland bevindt?

Internet is internationaal, dus het is niet gek als je een bestelling vanuit het buitenland krijgt. Maar hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een ander EU-land levert?

30 augustus 2019 4 minuten