BTW

Belastingen

Geen btw-aftrek bij contante betaling brandstof

Kassabon van werknemer wordt door fiscus niet gezien als factuur

Als ondernemer doen jij of je werknemer af en toe een contante betaling. Dat kan een keer gebeuren. Maar wist je dat je van een contant betaalde volle tank geen btw kunt aftrekken? En dat is zonde met 21% belasting op fossiele brandstof. Waarom dit zo is en, belangrijker, hoe je dit voorkomt lees je hier.

24 juni 2022 2 minuten

Privéauto zakelijk rijden: hoe zit het met de btw?

Alles over btw-aftrek bij zakelijk gebruik van de privéauto

Ondernemers die hun privéauto zakelijk rijden, vragen zich soms vaak af hoe het zit met de btw op bijvoorbeeld de brandstof. En of de btw over het zakelijk deel van het autogebruik aftrekbaar is. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de btw als je een privéauto zakelijk rijdt.

14 juni 2022 3 minuten

Hoe zit het met btw en export van diensten?

Regels en uitzonderingen voor btw over diensten in het buitenland

Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?

14 juni 2022 2 minuten

Btw buitenland terugvragen: dit zijn de regels

Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

14 juni 2022 4 minuten

Btw en importeren: dit moet je weten

Hoe het zit met btw bij import binnen en buiten de EU

Als je goederen importeert uit het buitenland, betaal je meestal geen btw aan de leverancier. Berekent hij of zij toch belasting toegevoegde waarde (btw), dan kun je die btw terugvragen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

14 juni 2022 4 minuten

Kan ik uitstel btw-aangifte aanvragen?

Veelgestelde vragen over het niet of te laat je btw afdragen aan de Belastingdienst

Je moet elk kwartaal de btw op tijd te betalen aan de Belastingdienst. Maar het kan wel eens gebeuren dat je dit niet lukt door omstandigheden. Kun je dan uitstel btw-aangifte aanvragen?

14 juni 2022 2 minuten

Hoe werkt de kleineondernemersregeling (KOR)?

Vrijstelling van btw voor kleine ondernemingen

Heb je minder dan € 20.000 omzet per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je gebruikmaakt van de KOR, ben je vrijgesteld van btw (of: omzetbelasting). Dat is voor veel kleine ondernemingen een interessante optie. Hoe werkt de kleineondernemersregeling?

14 juni 2022 5 minuten

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Zzp'er, starter, bv'er: welke ondernemers moeten btw rekenen?

Je bent btw ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Je kunt je activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv.

14 juni 2022 3 minuten

Btw in Nederland: alle tarieven en vrijstellingen

Het hoog btw-tarief, het laagtarief, het nultarief en de vrijstellingen

Zodra je goederen of diensten levert, ben je als ondernemer verplicht btw te berekenen. Nederland kent drie soorten btw-tarieven: het hoge btw-tarief, het lage en het nultarief. Maar welk tarief moet je voor een product of dienst berekenen?

13 juni 2022 4 minuten

Alles over het btw-nummer

Het btw-identificatienummer, omzetbelastingnummer en hoe je ze kunt opzoeken

De Belastingdienst hanteert twee btw-nummers als je ondernemer voor de btw bent: het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

10 juni 2022 4 minuten

Zo werkt een fiscale eenheid voor de btw

De voorwaarden, de gevolgen voor de btw-aangifte en meer

In sommige gevallen ziet de Belastingdienst meerdere ondernemingen samen als een fiscale eenheid voor de btw. Wat is een fiscale eenheid btw en hoe werkt het?

10 juni 2022 3 minuten

Is de btw voor relatiegeschenken aftrekbaar?

De btw-regels rond relatiegeschenken

Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks. Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden kun je een geschenk geven. Voor zakelijke cadeaus gelden bijzondere btw-regels. Wanneer is iets een relatiegeschenk? En is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

10 juni 2022 3 minuten

Btw verlegd: zo werkt het

Wanneer je btw moet verleggen en hoe je het aanpakt

Btw verlegd: hoe werkt het precies en in welke situaties heb je te maken met btw verleggen? En hoe zit het met btw-aangiften? Zo zit het in elkaar.

07 juni 2022 5 minuten

Btw-aangifte ondernemers: zo haal je er alles uit

Btw-aangifte doen? Lees dan eerst deze uitleg en onze tips!

Wat en wanneer doe je btw-aangifte? Hoe doe je aangifte omzetbelasting? En met welke 9 tips moet je rekening houden? Zo zit het met de btw-aangifte voor ondernemers.

07 juni 2022 5 minuten

Btw, de g-rekening en de verleggingsregeling

Moet ik btw overschrijven naar een g-rekening?

Bedrijven gebruiken vaak een g-rekening om zich ervan te verzekeren dat een onderaannemer loonheffingen afdraagt. Dat is vaak inclusief btw en soms exclusief, want in sommige gevallen maken bedrijven gebruik van de verleggingsregeling. Hoe zit het met btw, de g-rekening en de verleggingsregeling?

28 maart 2022 2 minuten

Btw buiten de EU

Wat je moet weten over btw als je zakendoet in landen buiten de EU

Als ondernemer in Nederland met een btw-id heb je te maken met btw-regels van Nederland. Maar als je zakendoet met klanten in andere landen, zul je rekening moeten houden met de btw-regels van zowel Nederland als het land in kwestie. In dit artikel zullen we ons focussen op zakendoen met landen buiten de EU. Wat moet je weten over btw buiten de EU, bijvoorbeeld de btw op diensten die je levert en de btw op de inkoop van goederen in het buitenland?

31 mei 2021 4 minuten

Hoeveel btw zit er op speelgoed?

En wat als dit gecombineerd is met snoep?

Je verkoopt als ondernemer speelgoed in de winkel of webshop. Welk btw-tarief moet je daarvoor hanteren? En hoe zit dat met producten waar speelgoed een onderdeel is van snoep?

23 maart 2021 2 minuten

Hoe zit het met btw en export van goederen?

Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?

Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).

26 februari 2021 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 22 totaal, er zijn meerdere pagina's