Voorkom wanbetaling: wat je kunt leren van een ander
Voorkom wanbetaling, lees dit voorbeeld!
Het is de schrik van elke ondernemer: klanten die je dienst of product afnemen, maar niet willen of kunnen betalen. Je kunt dan een incassobureau of deurwaarder inschakelen, maar van kale kippen valt niet te plukken.
Kan ik klanten vragen vooruit te betalen?
Op krediet leveren of betalingsvoorwaarden aanpassen
Een wanbetaler, daar zit je niet op te wachten. Waarom dan altijd maar op krediet leveren? Vooraf of in termijnen betaald krijgen is ook een optie. Je loopt dan minder risico. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Mijn klant betaalt niet. Wat nu?
In vier stappen naar een betaalde factuur
Veel (zelfstandige) ondernemers liggen er wakker van: een klant die een factuur niet betaalt en weigert duidelijkheid te geven. Intussen vrees je dat jij straks zelf je rekeningen niet meer kunt betalen. En nu?
Betrouwbaar incassobureau nodig?
Je vindt er eentje met deze checklist
Negatieve incassopraktijken zijn vervelend voor de consument èn voor jou als ondernemer. Met deze checklist kun je eenvoudig(er) een betrouwbaar incassobureau kiezen.
Wat zijn debiteuren?
Het verschil tussen debiteuren en crediteuren
Debiteuren. Misschien heb je de term al een aantal keer horen vallen. Maar wat betekent het nu precies? Wat betekent een debiteur voor jou als ondernemer?
Wanneer is gebruik van het btw-nummer verplicht?
Burgerservicenummer blijft basis voor zzp'er
Vanaf 1 januari hebben zzp’ers een nieuw btw-nummer. Hoe kom je aan het nummer en wat is er anders? Is het melden van het btw-nummer verplicht?
Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd
Standaard termijn is 30 dagen, maximum is 60 dagen
Betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgesteld. Sinds 1 juli 2018 zijn deze betaaltermijnen maximaal 60 dagen.
Hoe zorg ik dat mijn facturen betaald worden?
Creëer een goed debiteurenbeheer en mijd wanbetalers
Last van slecht betalende debiteuren? Nederlandse ondernemers lopen jaarlijks 15 miljard euro mis, omdat facturen niet betaald worden, zo stelt het European Payment Index (EPI).
Dit moet er in een sommatiebrief staan
In 2018 zijn de voorwaarden veranderd.
Een boze brief waarin je oproept tot betalen heet ook wel een sommatiebrief. In dit artikel lees je wat er in moet staan, hoe je de wettelijke incassokosten (WIK) berekent en hoe je om moet gaan met incassokosten berekenen voor particulieren en bedrijven.
Wat is het verschil tussen een jaarrekening en een balans?
Alle begrippen rondom administratie
Als ondernemer wil je graag weten hoe je er voorstaat. Het is daarom handig af en toe de spreekwoordelijke balans op te maken. Dat doe je onder meer met je jaarrekening, die je naar de Kamer van Koophandel stuurt. Maar is dat nu ook meteen de balans? We leggen hieronder het verschil aan je uit.