Zakelijke lening aanvragen in 5 stappen

De juiste zakelijke lening, zonder gedoe

Ondernemers-kleine-onderneming
Hoe regel je bedrijfsfinanciering? - Hero

Whitepaper: Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Wil je graag een zakelijke lening aanvragen voor de start of groei van je onderneming? In dit artikel zetten we de belangrijkste opties voor je op een rij. Welke financieringsvorm past bij jouw onderneming?

Stap 1: Breng in kaart hoe je het geld gaat gebruiken

De eerste stap is het bepalen waar je het geld precies voor gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld het doel hebben om je onderneming te laten groeien, maar wat is daar exact voor nodig? Ga je investeren in de marketing, of wil je juist meer personeel aannemen? Zorg ervoor dat je dit helder op papier zet, bijvoorbeeld in een ondernemingsplan.

Tip: Wist je dat je voor sommige investeringen ook subsidie van de overheid kunt krijgen? In dit artikel vind je meer informatie over subsidies voor innovatieve ondernemers.

Het leasen van bedrijfsmiddelen

Heb je specifiek bedrijfsmiddelen nodig, maar heb je op dit moment niet de financiële middelen om deze aan te schaffen? Dan is leasing misschien wel iets voor jou. Dit is een manier van financiering waarbij je een bedrijfsmiddel (zoals een auto of machine) huurt van de bank of een leasemaatschappij.

Wil je niet wachten op betaling van facturen?

Als ondernemer kan het soms heel frustrerend zijn om te moeten wachten tot je klanten betalen, terwijl jouw kosten op beginnen te lopen. Factoring is hiervoor een uitkomst. Hierbij neemt de factoringmaatschappij jouw facturen over en betalen ze jou direct uit.

Stap 2: Bepaal hoeveel geld je nodig hebt

Vervolgens bepaal je hoeveel je exact nodig hebt voor jouw plannen. Hoeveel geld wil je zelf inleggen en wat wil je lenen? Hiervoor is het slim om een sterk financieel plan te schrijven. Vergeet hierbij niet om door te rekenen wanneer je de lening denkt terug te kunnen betalen. Als je een zakelijke lening afsluit, betaal je gedurende de looptijd van je lening elke maand een bepaald kredietbedrag. Dit bedrag bestaat uit de aflossing van je lening, de provisie (kosten voor de diensten van je financierder) en de rente.

Bij alle vormen van lenen is het belangrijk dat het voor een eventuele geldschieter duidelijk is hoe je het geld gaat terugbetalen. Een financiële prognose kan daarin helderheid scheppen.

Tip: heb je een kleine zakelijke lening van maximaal 50.000 euro nodig? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een microkrediet. Dit is een vorm van financiering die speciaal voor kleine of startende ondernemers is.

Zakelijke lening zonder bkr registratie check

Heb je een BKR-registratie? Ook dan kun je vaak gewoon bij kredietverstrekkers of een bank terecht. BKR-registraties zijn er namelijk in verschillende vormen. Je hebt positieve BKR-registraties waarbij je een lening bent aangegaan en die netjes terugbetaalt. Je krijgt een negatieve BKR-registratie als je bijvoorbeeld betalingsachterstanden hebt. Een financierder kijkt uiteraard naar welk type registratie je hebt. Zo kun je ook met een BKR-registratie een lening krijgen.

Stap 3: Ga na of je coaching nodig hebt

Wanneer je een bedrijf start, overneemt of een groeitraject ingaat, kun je misschien wel wat tips gebruiken. Wist je dat je bij sommige financieringsvormen ook kunt profiteren van de kennis en ervaring van je geldschieter? Zo bieden bepaalde aanbieders van microkrediet een gratis coachingtraject. Wanneer je een lening bij een private investeerder zoals een business angel aangaat, willen ze in ruil hiervoor een tegenprestatie, in de meeste gevallen zijn dit aandelen. Hierbij krijgen ze een grote invloed in jouw bedrijf, en zullen ze meedenken bij belangrijke beslissingen.

Stap 4: vergelijk je opties

Nu is het tijd om knopen door te hakken. Welk type financierder past het beste bij jou? Er zijn veel verschillende opties. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • De bank De bekendste manier om een zakelijke lening af te sluiten is bij de bank. Houd er rekening mee dat je een zakelijke lening als starter niet zo makkelijk krijgt bij de bank. Dat banken de voorwaarden steeds meer aanscherpen om zakelijk te kunnen lenen, is bekend. Daarom is het soms moeilijk én tijdrovend om een lening bij de bank aan te gaan. Soms stop je er veel tijd in en betaalt zich dat niet terug omdat je wordt afgewezen. Het loont daarom zeker de moeite om verder te kijken naar andere mogelijkheden om zakelijk geld te lenen.

  • Crowdfunding Je kunt er ook voor kiezen om de zakelijke lening via crowdfunding binnen te halen. Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij je geld ophaalt via een online platform. Gewone mensen kunnen investeren in het project en krijgen vaak een beloning of aandeel in ruil voor hun bijdrage. Als het streefbedrag is gehaald, wordt het geld uitgekeerd aan jou als ondernemer.

  • Private equity Kies je voor private equity? Dan ga je in zee met private investeerders. In ruil voor de zakelijke lening, krijgen de investeerders aandelen in je bedrijf.

  • Alternatieve financierders Ben je op zoek naar een snelle, gemakkelijke en flexibele zakelijke lening? Dan is alternatieve financiering een goede oplossing. Wist je dat je bij alternatieve financierders zoals Qeld een zakelijke lening van € 1.000 tot € 200.000 zonder jaarcijfers kunt aanvragen? Binnen 24 uur weet je precies wat je kunt lenen en je kunt aflossen wanneer je wilt.

  • Een innovatiekrediet van de overheid Op zoek naar een zakelijke lening als starter? Werk je aan een bijzonder innovatief product dat minimaal € 150.000 gaat kosten? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor het innovatiekrediet van de Rijksoverheid.

Stap 5: Zakelijke lening aanvragen bij de financierder

Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je de financieringsaanvraag gaan doen. Hoe dit werkt, hangt af van welk type financierder je kiest. Zorg er in alle gevallen voor dat je de benodigde documenten bij elkaar hebt gezocht voordat je een aanvraag doet.

  • Bij de bank kun je via de website of online een afspraak maken, het kan wel even duren voordat je financiering helemaal rond is.

  • Kies je voor crowdfunding? Dan schrijf je jouw project in op een crowdfundingwebsite om potentiële investeerders aan te trekken.

  • Wanneer je kiest voor private equity kun je zelf een private investeerder benaderen, of zoeken op een online platform.

  • Bij alternatieve financierders zoals Qeld doe je de aanvraag binnen een paar minuten online. Een aanvraag indienen is gratis en geheel vrijblijvend.

  • Geïnteresseerd in het innovatiekrediet? Dit kun je aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Wil jij meer weten over zakelijk lenen voor ondernemers? Bekijk dan hier de themapagina over dit onderwerp.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.