Hoe financier ik groei?

Eigen geld, krediet, factoring, crowdfunding en subsidies

25 januari 2022 3 minuten

Hoe kom je aan geld om je groeiplannen te financieren? Ren niet direct naar de bank, verdiep je eerst in de mogelijkheden. We helpen je op weg met zes opties en twee gouden tips.

1. Eigen geld

Kijk altijd eerst wat er in je eigen portemonnee zit. Inzicht in je eigen geld is niet alleen belangrijk voor jezelf. Een eventuele externe financier zal hier namelijk ook naar vragen. Als jij laat zien dat je eigen geld investeert in je plan, wekt dat vertrouwen.

Ga ook na hoeveel geld je los kunt maken binnen je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld meer winst inhouden om te investeren in groei. Wellicht kun je processen efficiënter inrichten of verder automatiseren. Het geld dat je bespaart, kun je investeren.

2. Factoring

Veel mkb'ers hebben last van laat betalende klanten. Herkenbaar? In dat geval kun je geld vrijmaken met strakker debiteurenbeheer. Dat betekent dat je zorgt dat je je factuurbedragen sneller binnen hebt, zodat je sneller kunt investeren.

Een financieringsvorm die hier op aansluit is factoring. Ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Een aanbieder van factoring kan je facturen voorfinancieren en zelfs je debiteurenbeheer overnemen, tegen een bepaalde rente. Als je veel uitstaande facturen hebt die niet snel betaald worden, kan dit een geschikte financieringsvorm voor je zijn.

3. Krediet

Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat je vrij kunt opnemen voor je bedrijf. Met zo'n krediet kun je investeren op de momenten dat het nodig is. Je kunt er ook dagelijkse uitgaven in je bedrijf mee betalen als je tijdelijk geld tekort komt. Een zakelijk krediet wordt daarom ook wel werkkapitaalfinanciering genoemd.

Zakelijk krediet vraag je aan bij de bank of een andere (online) kredietverstrekker. Je bepaalt zelf hoeveel van het krediet je opneemt en wanneer. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Daarnaast rekent financier vaak servicekosten, normaliter is dat een percentage van het totale kredietbedrag.

4. Rekening courant krediet

Als het gaat om (een reeks) kleine, snelle investeringen, kan een rekening courant krediet ook uitkomst bieden. Hiermee kun je tegen een relatief hoge rente tijdelijk rood staan op je bedrijfsrekening. Wil je echter een flinke investering doen en daarover minder rente betalen, dan kun je beter een andere zakelijke kredietvorm kiezen. Bij de bank heb je ook krediet- en leningvormen speciaal voor innovatie en groei.

5. Crowdfunding

Ook via crowdfunding kun je groei financieren. Met crowdfunding doe je een beroep op 'het publiek'. Via een crowdfundingplatform (website) begin je een campagne en presenteer je jouw idee of product. Iedere persoon die enthousiast wordt van je plan, kan via het platform geld investeren, doneren of uitlenen. Zo krijg je financiering van een grote groep individuen.

Crowdfunding is een goede optie als jij een aantrekkelijk en goed onderbouwd verhaal hebt voor een groot publiek en/of je investeerders een mooi rendement kunt beloven. Het grote voordeel van crowdfunding is de marketingfunctie. Als je campagne succesvol is, staan jouw bedrijf en je product volop in de schijnwerpers. Het nadeel is dat zo'n campagne behoorlijk wat tijd kost en je veel informatie publiek bekend moet maken, zoals je financiën. Daarnaast is de slagingskans van crowdfunding niet groter dan bij een bank.

6. Subsidies

Voor veel geldschieters brengt de financiering van groei veel risico en onzekerheid met zich mee. De overheid steekt daarom een handje toe. Via banken (en enkele andere financiers) kun je een borgstellingskrediet krijgen. Dit is een onderdeel van de regeling BMKB (Borgstelling MKB). Hierbij staat de Nederlandse overheid voor een groot deel borg (60 tot 67,5%) voor het krediet. Hierdoor is de bank ook eerder bereid te financieren en soms ook tegen betere voorwaarden. Speciaal voor groeiplannen is er ook de groeifaciliteit, waarbij de overheid voor 50 procent garant staat voor een groeilening.

Maak een financieel plan

Voor je naar een financier stapt, moet je bepalen hoeveel geld je precies nodig hebt en waarvoor. Maak een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting.

Geld voor innovatie

Het woord 'innovatie' opent deuren. Als jouw groei innovatief (vernieuwend) is, heb je meer opties voor subsidies en financieringsvormen voor financiering.

In deze video:

  • Hoe kun je groei financieren?

  • Is groei makkelijk te financieren?

  • Hoe financier je groei als starter?

  • Zijn er subsidies voor groei?


Meer weten over financiering voor je bedrijf? Bekijk dan de pagina Financiering voor Ondernemers

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.