Wet milieubeheer: de 4 meest gestelde vragen

Moet ik hier iets mee?

Wet milieubeheer

De Wet milieubeheer lijkt steeds meer in je nieuwsoverzicht voor te komen. De overheid gaat namelijk strenger controleren of jij wel aan je besparingsverplichting voldoet. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen over deze belangrijke wet. Wij geven antwoord op de 4 meest gestelde vragen.

De Wet milieubeheer is in Nederland de belangrijkste wet die we hebben om het milieu te beschermen. Uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent bleek dat slechts 17% van de ondervraagde ondernemers de inhoud kent, 37% de wet van naam kent en maarliefst 43% kent de wet nog helemaal niet kent. Hoog tijd voor een snelcursus over de Wet milieubeheer en jouw bedrijf.

Geldt de Wet milieubeheer ook voor mij?

Check je energierekening om hierachter te komen. Verbruik jij als bedrijf meer dan 50.000 kilowattuur aan elektriciteit of meer dan 25.000 kubieke meter gas? Dan geldt deze wet voor jou.

Valt jouw bedrijf al onder het Europese CO2-rechtensysteem, neem je als glastuinbedrijf deel aan het CO2-vereveningssysteem of heb jij een meerjarenafspraak over energie-efficiëntie? Dan ben je uitgezonderd van de regeling. We zien dat dit in de praktijk vooral scholen, kantoren, supermarkten en verpleeghuizen zijn.

Wat moet ik nu precies doen?

Geldt de Wet milieubeheer voor jouw bedrijf? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, die je binnen 5 jaar terug kunt verdienen of die een internal rate of return (IRR) van 15% opleveren.

Uit het onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent bleek dat veel ondernemers al maatregelen hebben genomen. De meeste energiebesparende maatregelen namen zij in de categorieën:

  • Verlichting

  • Gedragsregels

  • Isolatie

  • Verwarming

  • Regeltechnieken

Ook de overheid heeft een lijst met mogelijkheden opgesteld. Sommige maatregelen gelden voor iedereen, andere kunnen per bedrijfstak verschillend zijn. Voorbeelden van opties zijn:

  • Isoleer spouwmuren

  • Regel de verwarming per ruimte

  • Beperk het aantal plekken met printers/kopieermachines.

  • Vervang oude apparaten door energiezuinige apparaten die voldoen aan de ‘Energie-Star-specificatie.’

Wacht niet tot er een toezichthouder langskomt, maar ga actief zelf aan de slag.

Ik heb hier (nog) niet de financiële middelen voor, wat nu?

Er zijn een aantal situaties waarin je uitstel kunt krijgen, bijvoorbeeld of bedrijfseconomische redenen. Kun je op dit moment geen krediet krijgen, dan mag je maatregelen gefaseerd toepassen in je bedrijf.

Uit het onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent bleek dat meer ondernemers met financiële middelen in hun maag zitten. 24% van de ondervraagden gaf aan dat te weinig financiële middelen de belangrijkste reden is, om (nog) niet te verduurzamen. Tevens is geld ook een belangrijke reden om juist wel te verduurzamen. 47% van de ondervraagden noemde ‘het verlagen van energiekosten’ als belangrijkste reden om te verduurzamen.

Wist je dat er verschillende subsidies zijn die je kunt gebruiken om jouw bedrijf te verduurzamen? Hiervan is de EIA de bekendste volgens het onderzoek, gevolgd door de SDE+ en de ISDE. En er zijn nog meer subsidies die je kunt aanspreken om energiebesparende maatregelen te realiseren.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als je wel iets moet doen en je doet niets, dan kun je een boete krijgen. En die kan fors oplopen. De boete wordt naar evenredigheid opgelegd en je krijgt als ondernemer wel de kans om de maatregel eerst nog door te voeren - voor je de boete daadwerkelijk moet betalen. Maar nog altijd is voorkomen beter dan genezen: bespaar energie en voorkom die boete!

Wat vind je van dit artikel?