5 mei vaker verplicht vrij: hoe zit dat?

Bevrijdingsdag opgenomen als vrije dag in groeiend aantal cao's

5 mei Bevrijdingsdag verplichte vrije dag of niet

Geef jij je werknemers vrij op Bevrijdingsdag? In een groeiend aantal cao’s wordt 5 mei officieel opgenomen als jaarlijkse vrije dag. Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN.

5 mei geen wettelijk verplichte vrije dag

Hoeveel werknemers voortaan ieder jaar vrij gaan zijn op 5 mei weet de organisatie niet precies. Ambtenaren zijn dat doorgaans al - Bevrijdingsdag wordt immers door de overheid aangemerkt als officiële feestdag. Maar nu gaan onder meer ABN Amro, de Volksbank, pensioenuitvoerder PGGM, Canon, uitgevers (van o.a. kranten) en bedrijven in de banden- en wielenbranche ook overstag. De laatste duidelijke cijfers stammen van vorig jaar, en toen waren er slechts 4 cao’s die meededen - nog geen 3% van de in totaal 143 afgesloten arbeidsovereenkomsten.

De woordvoerder van AWVN zegt niet eerder te hebben gemerkt dat in zoveel nieuwe cao’s Bevrijdingsdag wordt aangemerkt als betaalde vrije dag. De huidige oorlog in Oekraïne zou een verklaring kunnen zijn - we zijn meer bezig met vrijheid en willen die graag vieren.

5 mei verplicht vrij: hoeft niet, wel fijn

Wil jij weten of je met jouw bedrijf verplicht bent je werknemers vrij te geven op 5 mei? Check dan de cao, als die er is voor jouw branche en je je erbij aangesloten hebt. Is die er niet of staat Bevrijdingsdag daar niet expliciet in vermeld, dan kun je er natuurlijk altijd zelf voor kiezen je werknemers toch betaald vrij te geven. Omdat je Bevrijdingsdag zelf belangrijk vindt, bijvoorbeeld, maar het is ook een fijne secundaire arbeidsvoorwaarde voor je personeel.

Wettelijk vrij

Een klein stukje geschiedenis: in 1990 werd Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Dat is niet hetzelfde als een vrije dag, dus. Tot nu toe was het zo dat de meeste werkgevers afspraken om hun personeel eens in de vijf jaar betaald vrij te geven op 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei drong al langer aan op een wettelijke vaste vrije 5 mei voor iedere werkende Nederlander, maar de overheid gaat daar (nog) niet in mee. Het lijkt er nu dus op dat werkgevers het heft zelf in eigen hand nemen.

Verplichte vrije dagen 2024

Dit jaar hebben je werknemers nog niet zoveel aan een betaalde vrije dag, trouwens - Bevrijdingsdag valt in 2024 op een zondag. Weten welke verplichte vrije dagen er gelden in 2024? Dat vind je in dit handige overzicht van vrije dagen.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.