Belastingregels bestelauto’s veranderen per 2025

Bpm-vrijstelling op bestelauto’s afgeschaft, mrb omhoog

Bestelbus grijs kenteken

Op Prinsjesdag 2022 heeft kabinet aangekondigd dat voor bestelauto’s dezelfde criteria gaan gelden als voor personenauto’s: dat betekent het einde van de bpm-vrijstelling op bestelauto’s.

Bpm-vrijstelling afgeschaft

Ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen, zijn nu nog vrijgesteld van Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (bpm). Vanaf 2025 gaan ondernemers gewoon bpm betalen, net als bij personenauto’s. Dat betekent het einde van de zogenaamde ondernemersvrijstelling. De hoeveelheid bpm die een ondernemer moet betalen hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelauto.

Lees meer over bijtellingsregels grijs kenteken

Mrb omhoog

Verder gaat het tarief voor motorrijtuigenbelasting omhoog. In 2025 gaat het om een stijging van 15%. In 2026 komt daar nog een stijging overheen van 6,96%.

Het doel van de maatregelen is meer belastingopbrengst genereren en de verkoop van milieuvriendelijke bestelauto's stimuleren.

Lees meer over veranderingen die zijn aangekondigd tijdens Prinsjesdag 2022

Let op: deze wijziging is pas definitief na akkoord van de Eerste en Tweede Kamer. In dat geval gaat de wijziging in per 1 januari 2023.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.