Minimumloon in 2023 met ruim 10 procent omhoog

De grootste stijging van het minimumloon ooit

Minimumloon met 10 procent omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat op 1 januari 2023 met 10,15% omhoog. Wat zijn de gevolgen van deze wijziging?

Extra verhoging minimumloon in 2023

Elk jaar wordt het minimumloon op 1 januari en 1 juli aangepast. Maar die stijging is dit jaar vanwege de inflatie niet voldoende. Naast de reguliere indexatie per 1 januari 2023 wordt er daarom een speciale verhoging van 8,05% toegepast, waardoor een werknemer in totaal 10,15% meer gaat verdienen: € 12,40 per uur bij een 36-urige werkweek.

Overige lonen stijgen ook

De stijging van het minimumloon zal ook gevolgen hebben voor werknemers die net iets meer verdienen dan het minimum. Gebeurt dat niet dan wordt de afstand tussen het minimumloon en de lonen daar vlak boven erg klein. Het verhogen van het minimumloon is bedoeld als lastenverlichting, en dat kunnen veel andere werknemers ook wel gebruiken.

Uitkeringen

De verhoging van het minimumloon heeft ook gevolgen voor de uitkeringen, bijvoorbeeld de AOW en de bijstand. Het minimumloon is hier namelijk aan gekoppeld, en de uitkeringen zullen naar verhouding meestijgen.

Effect loonsverhoging op sectoren

Sectoren die het meeste merken van deze verandering zijn o.a. de bedrijven in de paddestoelen, boekhandels, drogisterijen, speelgoed en horeca (bron: Van Spaendonck).

sectoren-hoogste-effect-minimumloon-2023

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.