Veranderingen in box 3 op komst

Vermogensbelasting box 3 omhoog

Het kabinet heeft bekendgemaakt te werken aan een nieuw stelsel voor box 3 waarbij beter gekeken wordt naar het vermogen dat iemand echt heeft. In 2023 komt er overbruggingswetgeving.

Vermogensbelasting in box 3

Box 3 is de box voor inkomen uit sparen en beleggen, oftewel voor iemands vermogen. Iemand moet belasting betalen over het vermogen als de waarde ervan boven het heffingsvrij vermogen komt. Dat heet de grondslag sparen en beleggen.

In 2022 is het heffingsvrij vermogen vastgesteld op € 50.650 als je geen fiscale partner hebt en het dubbele als je wel een fiscale partner hebt. Boven dit bedrag moet je dus vermogensbelasting betalen.

Vaste verdeling spaargeld en beleggingen

Tot nu toe hanteerde de belasting in box 3 voor iedereen een vaste verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Hierdoor betaalden mensen met alleen spaargeld (laag rendement) te veel belasting en mensen met vermogen in beleggingen (hoog rendement) te weinig. De Hoge Raad had deze vaste verdeling als oneerlijk bestempeld.

Overbruggingswetgeving en rechtsherstel

In 2023 en 2024 komt er een overbruggingswetgeving: daarbij wordt gekeken naar de grondslag en het rendementspercentage. Het belastingtarief in box 3 wordt in jaarlijkse stappen verhoogd naar 34% in 2025. Het heffingsvrije bedrag zal dan ongeveer € 57.000 zijn.

Daarnaast zal de nieuwe berekening met terugwerkende kracht vergeleken worden met de berekening uit de jaren 2017-2020 (voor degenen die daar bezwaar tegen hadden aangetekend) en voor iedereen in 2021 en 2022. Als deze berekening gunstig uitvalt, krijg je geld terug.

Lees meer over veranderingen voor Prinsjesdag 2022.

Let op: deze wijziging is pas definitief na akkoord van de Eerste en Tweede Kamer. In dat geval gaat de wijziging in per 1 januari 2023.

Wat vind je van dit artikel?