Je personeel vrijwilligerswerk laten doen: waarom en hoe?

Vrijwilligerswerk voor goed imago en motivatie medewerkers

Steeds meer bedrijven ontdekken werknemersvrijwilligerswerk als alternatief bedrijfsuitje. In plaats van te gaan steengrillen of paintballen, zet het personeel zich een dag of langer belangeloos in als vrijwilliger. Jij als ondernemer doet hiermee iets goeds voor de maatschappij en tegelijkertijd motiveer je je personeel.

Een adviesbureau uit Utrecht trok met driehonderd werknemers de achterstandsbuurt Kanaleneiland in, om scholen en buurthuizen op te knappen en trainingen te geven aan jongeren. Klussen op een kinderboerderij, een dagje uit met ouderen of gehandicapten: er zijn talloze voorbeelden van vrijwilligerswerk 'in de baas zijn tijd'.

Je kunt ook een actief vrijwilligersbeleid opzetten ('corporate volunteering') en daarbij bemiddeling en begeleiding bieden. Sommige bedrijven zetten zich bijvoorbeeld maandelijks een middag in voor een goed doel, hebben een jaarlijkse projectweek of gaan een langdurig samenwerkingsverband aan met een maatschappelijke organisatie.

De voordelen

Mensen die vrijwilligerswerk doen, staan positiever in het leven, zo blijkt uit menig onderzoek. Dat kan een positief effect hebben op hun werkplezier en arbeidsproductiviteit en zo je personeel motiveren .

Nog een aantal voordelen:

  • Teambuilding: Vrijwilligerswerk is goed voor het wij-gevoel. Samen hokken uitmesten op de kinderboerderij is een goede manier van teambuilding.

  • Positief imago: Vrijwilligerswerk kan de uitstraling van de organisatie positief beïnvloeden. Een bedrijf dat zich inzet voor een goed doel in de buurt, werkt tegelijkertijd aan een goed contact met de omgeving.

  • 'Company pride': Werknemers die in werktijd vrijwilligerswerk verrichten, voelen zich meer betrokken bij je onderneming. Ze zijn trots op je bedrijf, omdat het goede doelen steunt.

  • Ontwikkeling werknemer: Vrijwilligerswerk kan onvermoede talenten van werknemers blootleggen, omdat ze zich zonder druk bezighouden met heel andere taken.

Heldere voorwaarden

Wettelijke richtlijnen voor het toestaan van vrijwilligerswerk tijdens of na werktijd bestaan er niet. Het is dan ook verstandig om afspraken, zoals over tijd en verzekeringen, in de arbeidsvoorwaarden of de personeelsgids vast te leggen.

Wil je actief aan de slag met vrijwilligerswerk? Communiceer dan in elk geval helder naar je medewerkers wat de mogelijkheden en de voorwaarden zijn om vrijwilligerswerk te kunnen en mogen doen.

Nog een aantal tips:

  • Leg de lat niet gelijk te hoog. Veel vrijwilligers zullen direct fanatiek en enthousiast zijn, maar er zijn er ook bij die meedoen omdat het nou eenmaal 'moet' van de baas.

  • Houd het werk leuk en laat medewerkers zelf de projecten mee uitkiezen.

  • Bied, als het mogelijk is, activiteiten aan waarmee de werknemers zich kunnen identificeren. Maak daarbij gebruik van hun expertise.

Zoeken

Op zoek naar vrijwilligerswerk voor je personeel? Er zijn veel landelijke en lokale organisaties die zich hiermee bezighouden:

Een evenement waarbij vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties, bedrijven, lokale overheden, serviceclubs en scholen elkaar ontmoeten. .

Deze organisatie helpt organisaties aan vrijwilligers en werkgevers met het inzetten van hun maatschappelijke betrokkenheid.

De website vrijwilligersdatabase WorkMate matcht goede doelen die extra handjes nodig hebben met werknemers die hun handen uit de mouwen willen steken.

Een netwerk voor Maatschappelijk Betrokken Organisaties in gemeenten. Verbindt bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten in concrete projecten met maatschappelijke betekenis. 

Bron: De Zaak

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Laura Wennekes