De wettelijke opzegtermijn voor de werkgever, hoe werkt dat?

Een uitleg voor ondernemers

26 juni 2020 2 minuten

Wil je afscheid nemen van een van je medewerkers? Dan krijg je te maken met een wettelijke opzegtermijn voor jou als werkgever. De duur van de opzegtermijn verschilt per geval. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Wettelijke opzegtermijn werkgever

De wettelijke opzegtermijn voor de werkgever is niet altijd hetzelfde. Zo gelden verschillende regels voor vaste en tijdelijke contracten. Welke opzegtermijnen voor de werkgever gelden, kan variëren van één tot vier maanden.

Let op: als jij je niet aan de opzegtermijn als werkgever houdt, kan de medewerker je vragen om een vergoeding. Die mag niet hoger zijn dan het loon dat de werknemer zou krijgen als je je wel aan de opzegtermijn had gehouden.

Er is een belangrijke uitzondering: moeten alle medewerkers ontslagen worden omdat je onderneming failliet gaat? Dan geldt er helemaal geen opzegtermijn.

Opzegtermijn werkgever: contract onbepaalde tijd

Deze opzegtermijn van een vast contract hangt af van het aantal jaar dat de medewerker in dienst is. Hoe langer het dienstverband, des te langer de opzegtermijn. In de volgende tabel vind je een handig overzicht:

Jaren in dienstOpzegtermijn
Minder dan 5 jaar1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer4 maanden

Opzeggen moet altijd voor het einde van de maand. Als je bijvoorbeeld een medewerker die zes jaar in dienst is wilt ontslaan, moet je dit voor 1 juli doen om het dienstverband op 1 september te laten eindigen.

Opzegtermijn werkgever bepaalde tijd

Voor medewerkers met een tijdelijk contract gelden andere regels. Over het algemeen is er namelijk helemaal geen opzegtermijn. Omdat een tijdelijk contract automatisch ‘van rechtswege’ afloopt, kan er niet tussentijds worden opgezegd.

Dit kan wél wanneer je hierover formele afspraken hebt gemaakt en deze hebt vastgelegd in het arbeidscontract.

Contract opzeggen in de proeftijd

Soms heb je niet lang nodig om te zien dat er geen match is tussen je bedrijf en de werknemer. Als je een medewerker wilt ontslaan tijdens de proeftijd, heb je hier ook geen opzegtermijn voor nodig.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.