7 inspirerende dingen die je móet doen

Column Domingo Karsten | Creativiteit opwekken

06 september 2018

Elke ondernemer kent het wel: je hebt een moment van inspiratie nodig, want je komt er even niet uit. Helemaal niet erg, want wist je dat je dat stukje creativiteit op kan wekken? Hieronder vind je zeven tips waarmee je inspiratie kan krijgen, maar ook geïnspireerd kan blijven!

E-book Eerste hulp bij Groeien

1. Vroeg opstaan

Het klinkt eigenlijk heel simpel, maar is niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch kan je sterk profiteren van deze kleine aanpassing in je leven. Grote leiders, zoals Barack Obama, staan ook vroeg op, de eerste uurtjes van een dag zijn het productiefste.

2. Sporten voor of na werk

Zodra je hartslag boven de 120 slagen per minuut komt loop je over van enthousiasme en ideeën. Mensen die sporten zitten lekkerder in hun vel en voelen zich zekerder. Hierdoor ben je minder vatbaar voor stress en heb je meer denkcapaciteit over om goede ideeën te bedenken.

3. Kijk of luister naar inspirerende sprekers

Misschien is het een beetje ‘corny’ dat dit advies in deze lijst staat. Velen doen dit waarschijnlijk al en het lijkt vanzelfsprekend. Echter, wanneer heb jij voor het laatst een spreker gezien waar je echt van geïnspireerd raakte? Je zou bijvoorbeeld eens naar één van de vele TED talks kunnen kijken.

4. Boeken lezen van guru’s in jouw vakgebied

De mensen die het hebben gemaakt in het bedrijfsleven hebben één ding gemeen, namelijk: een biografie. Natuurlijk brengt dit geld in het laatje, maar belangrijker nog; dit kan jou verrijken met een hoop inspiratie. Recentelijk waren Steve Jobs en Jordan Belfort erg populair bij het grote publiek, maar wellicht is het veel interessanter om succesverhalen uit je eigen vakgebied te lezen.

5. Deel je eigen kennis met je personeel of andere vakgenoten

Laat de leraar in jezelf opstaan! Wanneer je kennis uitdraagt en dit voorbereid kom je vaak op nieuwe ideëen en krijg je betere inzichten over je eigen kennis. Vraag je team bijvoorbeeld wat de door jouw gedeelde kennis zou kunnen betekenen voor het bedrijf. Wellicht zit er nog wel meer achter die ene theorie dan je ooit had gedacht!

6. Doe iets creatiefs of kunstzinnigs

Niet iedereen is even artistiek of abstract. Toch kan het je verrijken als je het verfpalet eens gaat hanteren, of is een bezoekje aan een museum voor jou passender? Vragen als 'Wat ga ik maken?' en 'Hoe pak ik dat aan?' zijn vragen die je letterlijk kan vertalen naar zaken die op het werk voorkomen.

7. Doe iets uitdagends wat je nog nooit gedaan hebt

“Life begins at the end of your comfort zone”, een quote die tot de verbeelding spreekt maar naar mijn inziens op waarheid is berust. Wanneer je jezelf uitdaagt om iets geks of moeilijks te doen zal je merken dat je vaker verder durft te gaan dan waar je de lat voor jezelf oorspronkelijk hebt  gelegd. Een flinke kick kan zomaar een boost voor je inspiratie zijn, wat zich uiteindelijk vertaalt naar je bedrijfsactiviteiten.

Auteur

Domingo Karsten