Duizenden ondernemers uit kantoor gezet in 2023

Ook als je een kantoorpand huurt

10 augustus 2018

We schreven al eerder over de Wet milieubeheer en de plicht die je als ondernemer hebt om te bezuinigen. Maar wist je dat je niet alleen een boete kunt krijgen, maar ook ‘gewoon’ uit je kantoorpand kunt worden gezet als dit niet zuinig genoeg is?

Energiebesparende maatregelen 2019

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland energielabel C of hoger hebben, zo stelt minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse zaken. En ze is onverbiddelijk. Als jouw pand geen energielabel C of hoger heeft over 5 jaar, dan mag het gebouw niet meer worden gebruikt. Energielabels lopen van A tot G, waarbij A heel energiezuinig is en G dat helemaal niet is.

Waarom moet ik dan mijn kantoorpand uit?

In de Wet milieubeheer staat onder andere vastgelegd dat ondernemers energie moeten besparen. Uit recent onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent bleek dat 80% van de ondervraagde ondernemers deze wet niet of alleen van naam kent. Wil jij weten of je voldoet aan het Activiteitenbesluit Milieubeheer, onderdeel van deze wet? Doe dan de gratis EnergieWetCheck. Dan krijg je binnen 1 minuut de uitslag, inclusief een lijst met praktische maatregelen die je kunt treffen.

Ik huur, geldt het dan ook voor mij?

Huur jij een pand, dan heb je minder te maken met het daadwerkelijk installeren van led-lampen of aanbrengen van dubbelglas. Maar toch heb je ook dan een probleem als het kantoorpand niet het felbegeerde energielabel C heeft. Elk kantoor wat op 1 januari 2023 niet het juiste energielabel heeft, mag niet meer worden gebruikt. Het bevoegd gezag, vaak het collega van Burgemeester en Wethouders, moet hier toezicht op houden.

Waar moet ik op letten voor de Wet milieubeheer?

Volgens de woordvoerder van het ministerie voldoet meer dan de helft van de Nederlandse kantoorgebouwen nog niet aan de voorwaarden. Dit komt neer op ongeveer 43 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte. De meeste van deze vierkante meters bevinden zich in gebouwen van voor 1990. Panden die na 1990 zijn gebouwd hebben meestal energielabel C of hoger. Om erachter te komen hoe energiezuinig jouw bedrijfspand is, kun je de gratis EnergieFitScan van Essent doen. Je weet dan niet alleen welk energielabel jouw kantoor heeft, maar ook wat je kunt doen om energie te besparen en je energielabel naar het juiste niveau te tillen.