Anti-spam

Tips om spam te voorkomen

25 januari 2010

E-mail is een bijzonder handige manier van communiceren. Jammer alleen dat je mailbox volstroomt met ongevraagde reclame. Met deze tips voorkom je spam.

1. Schrijf je niet uit

Onderaan de meeste spam staat een boodschap dat je je kunt uitschrijven voor de mailinglist. Doe dit nooit. De spammer weet dan dat je e-mailadres bestaat en dat je je e-mail leest. Je adres wordt daarmee alleen maar waardevoller.

2. Maak een zelfvernietigend e-mailadres aan

Soms ontkom je er niet aan om een e-mailadres te geven op internet, bijvoorbeeld om codes voor een forum, een programma of een dienst te ontvangen. Ga naar Spamgourmet.com om  gratis een account aanmaken dat je in staat stelt eindeloos nieuwe e-mailadressen aan te maken met dezelfde gebruikersnaam. De eerste tien mails worden doorgezonden naar je reguliere adres, waarna het nieuwe adres automatisch wordt vernietigd.

3. Neem spammers in de maling

Wellicht neem je deel aan discussiegroepen op internet of ben je aangesloten bij een mailinglist. Let dan bij het invullen van je e-mailadres goed op. Spammers hebben speciale software waarmee ze heel internet afspeuren op jacht naar e-mailadressen. Een doodsimpel trucje zorgt ervoor dat je deze software in de maling kunt nemen, namelijk door in hoofdletters NOSPAM aan je mailadres toe te voegen wanneer je het ergens invult. Voorbeeld: info@NOSPAMmkbservicedesk.nl. Op deze manier pikt de software van de spammers een verkeerd adres op, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat dit adres niet klopt en hoe het moet worden aangepast.

4. Meld je af

Op Infofilter.nl vind je een digitale versie van de ja/nee-sticker op de brievenbus. Je kunt je hier niet alleen afmelden voor ongewenste reclame per e-mail, maar ook voor reclamepost, -telefoontjes en sms’jes. De officiële bedrijven in Nederland vallen je niet meer lastig.

5. Installeer een e-mailfilter

Surf naar mailwasher.net en download het gratis programma. Dit programma bekijkt iedere keer welke mailtjes er op de server staan en welke daarvan mogelijk spam bevatten. Je kunt dan kiezen of je ze wilt binnenhalen of niet. Als je uitgebreidere bescherming wilt, zul je daarvoor moeten betalen.

6. Gebruik de BCC-optie

Als je hetzelfde mailtje aan meerdere mensen tegelijk stuurt (CC'en) weet iedere ontvanger de e-mailadresen van alle geadresseerden. Dit voorkom je door het gebruik van de BCC-functie in je mailprogramma. BCC staat voor Blind Carbon Copy en zorgt ervoor dat alleen de afzender weet naar wie de mailtjes allemaal verstuurd zijn. Het meest gebruikte e-mailprogramma, Outlook Express, geeft het BCC-veld niet standaard weer. Maak een nieuw mailtje aan door in Outlook Express de knop 'Nieuw bericht' aan te klikken. Klik bij dit nieuwe mailtje op het tabblad 'Beeld' en kies voor 'Alle koppen'.

7. Verstop mailadressen op je site

Door emailadressen op een website te zetten, zet je de deur open voor zogenoemde spam-bots. Deze programma's scannen het web op emailadressen. Zij zoeken hiervoor in de broncode van een webpagina naar de link die verwijst naar een emailadres. Het programma voegt het gevonden emailadres vervolgens toe aan een database en gebruikt het voor het versturen van de spam. Je kunt dit voorkomen door het emailadres gecodeerd in de brontekst te verstoppen. Dit kan met behulp van codeerprogramma's die overal te vinden zijn op internet. Die zetten de HTML-code om in een code die de spam-bot niet kan herkennen, maar die de website toch weergeeft als aanklikbare link. Je vindt zo'n codeerprogramma bijvoorbeeld via Automatic .

Hulp

Hulp nodig bij het spamvrij houden van je onderneming? Al vanaf € 10,- per werkplek per maand biedt de MKB Servicedesk haar abonnees de mogelijkheid tot verzorging van antivirusprogramma, backupopties en hulp op afstand.

Interesse in een all-in pakket? De MKB Servicedesk biedt voor haar abonnees vanaf € 40,- per maand per werkplek een all-in pakket aan. Abonnees profiteren bovendien van 50% korting op de installatiekosten.