Printen vanaf je telefoon: Zo doe je het

Snel printen met je smartphone of tablet

vier manieren om mobiel te printen

Printen vanaf je telefoon, dat is tegenwoordig heel makkelijk. Je hoeft allang niet meer achter je pc of laptop te kruipen om even snel een document, formulier of foto af te drukken. Hoe je print vanaf je smartphone of tablet? Dit zijn alle opties op een rij.

Er zijn eigenlijk twee manieren om (mobiel) te printen. Voor beide manieren heb je niet veel nodig, namelijk de volgende drie dingen:

  • Je smartphone of tablet

  • Een printer met wifi

  • Een wifinetwerk waarop beide zijn aangesloten

Printen via je iPhone

Heb je een iPhone? Dan kun je gebruikmaken van Apple AirPrint. Dat is een technologie die is ingebouwd op Apple-telefoons en iPads, waarmee je heel makkelijk zowel documenten als foto’s kunt printen.

Dat werkt als volgt: je iPhone zoekt automatisch naar geschikte printers in het netwerk. Vanuit het menu van je browser of vanuit je fotogalerij, kun naar de optie ‘Printen’ of ‘Afdrukken’ gaan in het menu. Je selecteert hier de printer waarvandaan je wilt printen. Je kiest het papierformaat en het aantal afdrukken dat je wilt en klikt op de printknop. Ja - dat was het.

Mobiel printen vanaf Android-telefoon

Heb je een smartphone die op Android draait? Dan werkt het print-principe bijna hetzelfde. Je opent het document of de foto die je wilt printen, drukt op de drie puntjes rechtsboven en selecteert ‘Afdrukken’. Vervolgens selecteer je ook hier via ‘Printer’ de printer die je wilt, stelt je printervoorkeuren in en klikt op ‘Afdrukken’. Hoppa!

Mobiel printen via e-mail

Je kunt ook printen door documenten als bijlage via een e-mail te versturen naar een gekozen printer. Iedere printer heeft dan zijn eigen e-mailadres (bijvoorbeeld: vergaderruimte3@kantoor.nl). Zo kun je printen vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat waarmee je kunt e-mailen.

Mobiel printen via een website

Je kunt ook printen via een website van je aanbieder - dus gewoon te bereiken vanuit je webbrowser. Met een simpele inlog kom je in de beveiligde omgeving van de website, waar je alle bekende documenttypes kunt uploaden en afdrukken.

Weinig nodig

Mobiel printen kan tegenwoordig dus heel simpel: je hebt geen verdere installatie van drivers of software nodig op je (mobiele) apparaat. Handig dus voor gasten en tijdelijke gebruikers die even iets willen afdrukken via een gastinlog. Ook kun je als beheerder bij alle opties de printinstellingen aanpassen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.