Welke subsidie krijg ik bij export naar een nieuw exportland?

Exportsubsidies op een rij

15 september 2014

Je hebt een fantastisch product of dienst, dat het ook op de buitenlandse markt goed kan doen. Je wilt daarom graag de markt verkennen en in contact komen met geschikte partners. Kom je dan in aanmerking voor subsidie? En hoeveel dan?

Hoe kun jij je exportplannen concreet maken? Van welke hulp in de vorm van subsidies, maar ook in de vorm van krediet en garantstellingen kun je gebruik maken? Dit loopt uiteen van hulp bij het opstellen van een exportplan tot een bijdrage in investeringskosten. Ook Europa kan je helpen. Er zijn Europese regelingen, subsidies en programma's.

Op de sites van de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO) en op de website van Antwoordvoorbedrijven vind je een overzicht van de mogelijkheden. We zetten er een paar voor je op een rij: 

Starters International Business (SIB)

Je wilt gaan exporteren maar hebt nog weinig internationale ervaring? Dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Starters International Business (SIB voucher) - Go Abroad, Well Prepared. De uitvoering is in handen van RVO en zij werken samen met verschillende organisaties. Met een adviseur van een van deze organisaties werk je toe naar een actieplan. 

Dutch Good Growth Fund (DGGF)

De DGGF is geen subsidie, maar een lening die terugbetaald dient te worden aan het fonds. Het is bedoeld voor mkb'ers die een bijdrage kunnen gaan leveren aan werkgelegenheid, de vergroting van lokale productie en kennisoverdracht in het ontwikkelingsland. Het fonds ondersteunt Nederlandse mkb'ers die willen gaan investeren of willen gaan exporteren in opkomende markten en ontwikkelingslanden. 

INTERREG 2014-2020

INTERREG is een Europsese subsidie voor samenwerkingsprojecten van bedrijven, onderzoekers en overheden. Het project moet de innovatiekracht en het mileu in Europa versterken.  

Prepare2start

Per 2012 is de populaire regeling Prepare2start gestopt.  

Tips voor het aanvragen van een subsidie

Een subsidie aanvragen is een lastige klus. Hoe vergroot je de kans op succes? In dit artikel geven we je tien tips.