'Maak huur kleine winkelpanden omzetgerelateerd'

Achterbuurten verloederen door sluiten winkels

15 december 2009

De huur van winkelpanden in achterstandsbuurten moet worden aangepast aan de hoogte van de omzet die de winkel maakt. Dat stelt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) dinsdag.

Een dergelijke omzetgerelateerde huur, waarbij kleine winkels minder huur betalen, moet voorkomen dat winkels in achterstandsbuurten over de kop gaan.

Deze winkels dreigen de komende jaren te verdwijnen door 'overbewinkeling', zegt de RND. De afgelopen tien jaar is in Nederland tien miljoen vierkante meter winkelruimte gebouwd. Daarmee heeft Nederland nu ongeveer 27 miljoen vierkante meter aan winkels.

Leefbaarheid

Kleine winkels in achterstandsbuurten zouden als eerste het loodje leggen bij dit veronderstelde teveel aan winkels. Deze winkels zorgen volgens de belangenorganisatie voor de detailhandel juist voor een grotere leefbaarheid in de buurten.

De RND vindt dat de overheid ondernemerschap in achterstandsbuurten ook op andere manieren moet stimuleren. Zo moeten eigenaren van winkels worden vrijgesteld van het betalen van onroerendezaakbelasting, zodat zij meer kunnen investeren in hun winkel of winkelgebied.

Variabele kosten

Ook moeten de huurprijzen variabel worden: in economisch slechte tijden is de huur laag en in goede tijden kan de huur worden verhoogd. Deze regeling wordt volgens de RND al succesvol toegepast in bijvoorbeeld Engeland.

Bron: Novum