De huizenprijzen dalen, nu mijn huurprijs nog!

Hoe groot zijn je kansen op huurverlaging?

06 september 2012

De huizenprijzen dalen. In sommige segmenten tot wel 25%, zo valt in de media te lezen. Zo gaat dat vast ook met bedrijfshuisvesting. Dan gaat de huurprijs van mijn bedrijfspand vast ook omlaag. Of niet?

In principe zou je verwachten dat in deze economisch wat slechtere tijd, veel panden leeg staan. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de prijzen voor die panden, maar zou dat ook kunnen hebben op je huidige pand. Een bedrijfspand huur je. In je huurcontract heb je als het goed is afspraken gemaakt over de geldigheid en duur van dat contract. Als het afloopt kun je met de huurbaas gaan onderhandelen over de huurprijs, want die wordt meestal bij elk nieuw huurcontract aangepast. In geval van een contract voor onbepaalde tijd kun je eens in de vijf jaar over de prijs onderhandelen. In deze economisch mindere tijd zou je er dus op kunnen inspelen dat het huurbedrag wordt verlaagd. Het kan dus zeker lonen om te kijken hoe het staat met de huurprijzen en je huurbaas te wijzen op de huidige marktomstandigheden. Bedenk wel dat een eventuelel verhuizing kosten met zich meebrengt en dat het opzetten van een nieuw kantoor behoorlijk wat tijd in beslag neemt..

Wat is reeël?

Natuurlijk zou het mooi zijn als dit bovenstaande beeld waarheid zou kunnen worden. Het is alleen niet erg waarschijnlijk dat je huurbaas ook daadwerkelijk akkoord zou gaan met een huurverlaging. Het pand wat je huurt zal niet opeens minder waard zijn geworden in zijn ogen.

Als je het niet eens bent met de voorgestelde huurprijs kun je altijd naar de kantonrechter stappen. De kantonrechter kijkt naar de waarde van vergelijkbare panden over een periode van vijf jaar en stelt dan de goede huurprijs vast. Als er een lange tijd dalende prijzen zijn te zien, heb je als huurder dus geluk. Dit zal betekenen dat je huur naar beneden gaat. Maar voordat die tijd aanbreekt zijn we wel even verder, dus een huurverlaging van bedrijfspanden is niet heel erg waarschijnlijk. Het is waarschijnlijker dat je huur dus verhoogd wordt, of gelijk zal blijven. Denk er wel aan dat de verhuurder ook de mogelijkheid heeft naar de kantonrechter te stappen. Als dan blijkt dat jouw gevraagde prijs veel te laag is, en dat er een prijsverhoging moet worden doorgevoerd, heb je juist het tegenovergestelde van wat je oorspronkelijk wilde. Gelukkig is er wel een regeling die bepaald dat de huurverhoging trapsgewijs moet plaatsvinden, dus dat je niet ineens een smak geld meer moet betalen.

Kortom

Het is niet waarschijnlijk dat je op korte termijn huurverlagingen van je bedrijfspand zal ondervinden. Maar wie weet wat de toekomst brengt, want als de waarde van gelijkbare panden binnen vijf jaar gemiddeld daalt, kom je er als huurder bij de kantonrechter goed vanaf.

Redactie MKB Servicedesk