Software huren

De voor- en nadelen van ASP-software

05 januari 2012

ASP staat voor Application Service Providing en betekent dat je software huurt in plaats van op je eigen computer installeert. Met ASP-software heb je geen omkijken meer naar het onderhoud. Maar er zijn ook nadelen.

Voordelen ASP-software

 • Flexibiliteit

  Het werken met software is niet langer werkplekafhankelijk. Met online software kun je vanaf iedere plek op aarde met een internetverbinding toegang krijgen tot je programma's. Dit kan de productiviteit van jou en je medewerkers verhogen en levert dus direct voordeel op. Je voorkomt bijvoorbeeld een hoop gesleep met papier en samenwerken vanaf diverse locaties is makkelijker. Software als service is ideaal voor telewerkers en mobiele werkers.

 • Onderhoud en beheer

  Je hebt geen omkijken meer naar onderhoud en beheer van de software. Dat geeft rust. Bovendien ben je altijd up-to-date, want je werkt altijd met de laatste versie van de software. 

 • Lichtere balans

  Software huren op maandbasis betekent variabele kosten en geen investeringen. Dat vermindert de druk op de balans en komt de winst ten goede.

 • Centrale opslag

  Je bent verlost van synchronisatieproblemen. Alle gegevens worden immers centraal op een server opgeslagen en niet meer lokaal op desktop of laptop. 

 • Onafhankelijkheid

  Doordat je geen software hoeft te installeren en geen afschrijvingen hebt, is overstappen naar een andere aanbieder een stuk gemakkelijker, bijvoorbeeld als je ontevreden bent over de dienstverlening van je huidige leverancier. Dat maakt je onafhankelijker van leveranciers. 

 • Snelheid

  Een abonnement op een ASP-dienst kan al na een paar uur gebruikt worden. Het overzetten van data en het goed inregelen van bedrijfsprocessen vergt uiteraard meer tijd, maar soms is dat ook slechts een kwestie van dagen. Dat is een groot pluspunt, vergeleken met de vaak langdurige implementatietrajecten van pakketsoftware op interne bedrijfsnetwerken.

Nadelen ASP-software

 • Beveiliging

  Doordat je op afstand via het internet werkt wordt de beveiliging nog kritischer dan die al was. Als deze beveiliging onvoldoende is, loopt je het risico dat gevoelige informatie in verkeerde handen terecht komt. Er is de afgelopen jaren wel veel verbeterd op dit punt.

 • Maatwerk

  ASP-diensten maken gebruik van standaardsoftware. Dat betekent dat de mogelijkheden om deze aan je eigen wensen aan te passen beperkt kunnen zijn. Dit is te ondervangen door maatwerkaanpassingen op de server van de aanbieder, maar dit verhoogt uiteraard de kosten. 

 • Integratie

  ASP-aanbieders maken gebruik van applicaties die in verschillende programmeertalen zijn geschreven, bijvoorbeeld .Net (dotnet), Java of php. Dit kan problemen opleveren bij de integratie met andere systemen die je gebruikt.

 • Datarisico

  De software komt naar je toe via internet, maar de data gaan van je af. Dat betekent dat je risico's loopt in geval van storingen en calamiteiten of van het faillissement van je dienstverlener. Vraag daarom je ASP-dienstverlener hoe hij de back-ups regelt en wat hij doet in geval van calamiteiten. Heeft hij bijvoorbeeld een noodaggregator voor stroom? Is er een gespiegeld datacenter (een co-locatie elders die eveneens alle gegevens opslaat)?

 • Kennis

  Als je met nieuwe applicaties gaat werken, moeten je medewerkers daarin getraind worden. Dat kost tijd en geld. Daarom kan het zinvol zijn met de overgang te wachten tot het moment waarop je toch al een ingrijpende verandering had gepland. Denk bijvoorbeeld aan het einde van licentieduur van bestaande software of de start van nieuwe bedrijfsactiviteiten.