Integreren uitbesteden

De ASP-leverancier

15 november 2018

In plaats van vervangen, kun je ook kiezen voor een ASP-leverancier. Je voorkomt daarmee zelf hoge onderhoudskosten en je kunt snoeien in de IT-afdeling van je bedrijf. Maar een ASP-leverancier kost natuurlijk geld. Bovendien geef je het hart van je zaak in handen van een externe partij. De voors- en tegens.

Een korte uitleg

Alles vervangen en de nieuwe software uitbesteden komt steeds vaker voor. In dit model draaien de applicaties op externe servers die door een ICT-dienstverlener worden onderhouden. Dat kunnen je eigen applicaties zijn, maar ook die van de dienstverlener. In het laatste geval huur je de software voor een bedrag (zo'n 50 tot 100 euro) per gebruiker per maand (ASP-model). Dat is vaak exclusief de kosten voor het datatransport.

De voordelen

  • FlexibiliteitHet voordeel van flexibiliteit springt direct in het oog. Je medewerkers kunnen via het web (via hun browser) met al die 'gehoste' applicaties werken waar ze maar willen. Op kantoor, onderweg en thuis. Maar ook je bedrijf is flexibeler. Je kunt het veel makkelijker verplaatsen naar een andere locatie. Je bedrijfspakket hoeft niet meer mee te verhuizen.

  • OnderhoudNog een groot voordeel is dat je het beheer van je ERP-software en aanverwante applicaties de deur uit doet. Als je een eigen IT-afdeling heeft, scheelt je dat direct in de personeelskosten. Bovendien ben je van veel kopzorgen verlost, want alle onderhoud aan die systemen vindt nu extern plaats. Nieuwe versies of bugfixes installeren en allerlei aanverwante narigheid: je zit er niet meer mee.

  • WinstgevendheidOok een voordeel is dat je je balans lekker licht kunt houden. De kosten zijn in dit geval variabele kosten en geen investeringen. Dat komt de winstgevendheid van je onderneming ten goede.

De nadelen

  • BeveiligingJe moet goed kijken naar de beveiligingsaspecten. Kritische bedrijfsgegevens gaan nu 'door de lucht' en je wilt natuurlijk niet dat die onderweg door onbevoegden worden opgevangen.

  • BreedbandJe geeft het hart van je zaak in handen van een ander. Je moet wellicht wennen aan het gevoel 'er niet bij te kunnen'. Dat vraagt nogal wat van je vertrouwen in deze dienstverlener.

  • Eigen behoeftenDaarbij kun je de software slechts in beperkte mate aanpassen aan je eigen behoeften.

  • BreedbandVoor het werken via het ASP-model is een breedbandverbinding noodzakelijk. Het kan dus zijn dat je daarin extra investeringen moet doen.

Hulp nodig bij het onderhouden en beheren van je bedrijfsnetwerk? Al vanaf € 10,- per werkplek per maand biedt de MKB Servicedesk haar abonnees de mogelijkheid tot verzorging van antivirusprogramma, backupopties en hulp op afstand.

Interesse in een all-in pakket? De MKB Servicedesk biedt voor haar abonnees vanaf € 40,- per maand per werkplek een all-in pakket aan. Abonnees profiteren bovendien van 50% korting op de installatiekosten. Neem contact met ons op via 0900-645 6652 (10ct/min) of stel je vraag online.