Hoe ziet een werkdag op een flexibel kantoor er uit?

ZZP-er Pieterjan van Wijngaarden aan het woord

24 juni 2013

Pieterjan van Wijngaarden is mobiel werker van het eerste uur. Al acht jaar geleden begon hij met flexibel werken. Hij vertelt over zijn ervaringen met het werken op een flexibel kantoor.

Kantoor in de cloud

Pieterjan ontwerpt leertrajecten voor bedrijven. Als zzp-er is Pieterjan aangesloten bij Kessels & Smit, The Learning Company, een hecht netwerk van professionals die zich bezig houden met leer- en ontwikkelingsvraagstukken. De collega’s ontmoeten elkaar in het flexwerkkantoor van Maliebaan45 in Utrecht. De organisatie heeft abonnement afgenomen, in de vorm van een strippenkaart. Het gebruik van de ruimte door de ondernemers wordt afgeschreven op een strippenkaart. Zo betaal je alleen wanneer je er bent.

Een voorbeelddag

"Ik bezoek vaak klanten. Het gebeurt ook vaak dat ik bij of samen met een klant werk. Daarnaast heb ik thuis een kantoorruimte ingericht en werk ik regelmatig op een flexwerkplek bij Maliebaan45 in Utrecht. Eigenlijk werk ik nooit een hele dag lang op dezelfde locatie. Gisteren begon ik mijn werkdag in mijn huiskantoor in Gorinchem. Na twee uur nam ik de trein naar Den Haag waar ik een afspraak had met een opdrachtgever. In de trein heb ik op mijn laptop het gesprek voorbereid. Op het kantoor van de opdrachtgever werkte ik vervolgens samen met de opdrachtgever aan het ontwerp van een leertraject. 's Middags heb ik gewerkt op mijn flexwerkplek in Utrecht." 

Flexwerkplek

"In het flexwerkkantoor werken meerdere mensen die aangesloten zijn bij Kessels & Smit. Ook werken er mensen van andere bedrijven. Maliebaan45 is een fijne plek om mensen te ontmoeten en om te sparren over werk. Ik vind het een inspirerende omgeving. Het is voor mij belangrijk dat een ruimte er mooi uitziet. Ik houd van mooie ruimtes met mooie stoelen en tafels. Dat inspireert mij in mijn werk. Het is belangrijk dat er plekken zijn waar je spontaan mensen kunt ontmoeten. Zo hebben we een gezellige bar. Als je koffie gaat halen dan kom je altijd wel weer iemand tegen. Vaak leidt dit tot nieuwe creatieve ideeën. Op de Maliebaan kan ik mensen ontmoeten en ervaringen delen. Zo leren we veel van elkaar."

Opdrachtgevers ontvangen

"De flexibele werkruimte is ideaal om opdrachtgevers te ontvangen. Utrecht is centraal gelegen, de locatie is goed bereikbaar. Het kantoor beschikt over verschillende overlegruimtes. Ik merk dat het een plek is waar opdrachtgevers tot rust kunnen komen. In tegenstelling tot in hun eigen werkomgeving worden ze hier niet gestoord door email, telefoon en andere zaken. Overigens spreek ik ook wel eens af thuis af met opdrachtgevers. Voor mensen die uit Noord-Brabant of Zeeland komen is Gorinchem beter bereikbaar. Ik ben daar flexibel in. Het is echt niet zo dat ik mijn privéomgeving wil afschermen voor anderen."

Privéleven

"Hoewel ik het heel prettig vind om in het flexibel kantoor te werken, werk ik ook graag thuis. Als ik in alle rust dingen moet uitwerken, dan doe ik dat het liefst thuis. Wanneer je thuis werkt dan bestaat er het gevaar dat je je werk moeilijk los kunt laten. Ik vind mijn werk hartstikke leuk. Het is bijna een hobby voor me. Soms stond de laptop altijd aan. Ik heb door schade en schande geleerd. Want thuis werken was niet altijd goed voor mijn privéleven. Ik probeer 's avonds niet meer te werken. Overigens biedt mobiel werken me de kans om efficiënter met mijn tijd om te gaan. Dat heeft positieve gevolgen voor mijn privéleven. Ik ben een half jaar geleden vader geworden. Ik kan zelf bepalen hoeveel tijd ik aan mijn gezin besteed en hoeveel salaris ik over houd."