"Ze hebben maar wat aangeknutseld"

Ondernemers nog altijd in hongerstaking na renovatie bedrijfspanden

29 juli 2010

Sinds vorige week dinsdag zijn juwelier Marc van der Linden en restauranthouder Varinder Singh in hongerstaking. Al negen dagen lang krijgen ze niets anders binnen dan koffie, sapjes en bouillon. “We zijn behoorlijk moe”, zegt Van der Linden.

De twee ondernemers staken omdat de verhuurder, woningbouwcorporatie De Key, hun panden dusdanig heeft ‘gerenoveerd’ dat er niet meer in te werken valt. “Mijn souterrain was 60m2, maar daar is nu nog maar 35m2 van over omdat ze het nodig vonden er een grote betonnen bak in te hangen”, aldus de juwelier. “Ook bij Singh is er eenderde van zijn restaurant weg. Ze hebben maar gewoon een beetje aangeknutseld.”

Oneerlijk overleg

Overleg over de renovatie is er van tevoren wel geweest, maar dat bleek niet helemaal eerlijk te zijn gegaan. “Ze hebben de bouwtekeningen er gewoon buiten gehouden en volledig hun eigen plan getrokken”, zegt Van der Linden. “De bedoeling was dat wij ondernemers ons pand zouden verlaten, zij de boel zouden renoveren en we bij terugkomst meer huur zouden gaan betalen. Mijn pand werd op 7 december vorig jaar opgeleverd en sindsdien kan ik er onmogelijk werken." De juwelier maakt zich met name zorgen over de veiligheid in zijn bedrijf, nu er geen afzuiginstallatie meer is. Bij reparaties aan klokken en horloges werkt hij met amoniak en benzine. Geen luchtjes waarin je wilt werken. 

Vaag voorstel tot bemiddeling van De Key

Dinsdagavond deed De Key een oproep aan de ondernemers om te stoppen met hun actie, maar Singh en Van der Linden zijn vastberaden. “We gaan pas weer eten als De Key aan onze eisen tegemoet komt en dat is nogal een lijstje. Maar het hoeft niet lang meer te duren, een oplossing is vrij snel te bereiken.”

Bemiddelaar gezocht

Op het moment wordt er nog druk gezocht naar een instantie die kan bemiddelen tussen de boze ondernemers en de woningcorporatie. "De Key heeft inmiddels een voorstel gedaan tot bemiddeling", aldus Diederik Mohr van de Nationale Winkelraad. "Ze willen alleen niet zeggen wie het is en bovendien is die bemiddelaar pas op 3 augustus beschikbaar. Dat is dus een erg vaag voorstel, helemaal als ze eisen dat de twee onmiddellijk stoppen met staken." MKB-Nederland heeft met de ondernemers afgesproken dat ze zich, zover mogelijk, aan de lijn van De Key vasthouden. "Het is nu afwachten of ze met een nieuw voorstel komen", aldus Mohr. 

Huurders nog te vaak slachtoffer

MKB-Nederland is erg bezorgd om de situatie en hoopt dat er snel een oplossing komt. Mohr geeft aan dat dit soort conflicten helaas vaak voorkomen in het mkb. Op talrijke plekken in Nederland zijn winkeliers slachtoffer van slecht uitgevoerde renovaties en verbouwingen door verhuurders. Ook exorbitante huurverhogingen of ondernemers die zelfs uit hun huurpand worden gezet komen geregeld voor. Ook verdwijnen de kleine winkeliers steeds verder uit het straatbeeld. Winkelstraten worden steeds eentoniger, de 'couleur locale verdwijnt, en dat is jammer. MKB-Nederland pleit daarom voor aanpassing van de huurwet zodat dit soort schrijnende situaties niet meer voor kunnen komen.

Wat vind jij van deze situatie? Zou jij ook in hongerstaking gaan? Laat het hieronder weten!