Wat is zelfroosteren?

Laat je medewerkers zelf privé en werk combineren

21 augustus 2012

Je werknemers laten werken wanneer zij dat willen. Dat hoeft helemaal niet veel gedoe te zijn. Laat ze zelfroosteren. Hiermee kunnen ze zelf hun werktijden bepalen binnen de grenzen die jij aangeeft.

Bij zelfroosteren bepalen de medewerkers zelf wie wanneer welke dienst doet. Natuurlijk binnen de door jou aangeven bezettingseisen en binnen de eisen van de arbonorm. Het voelt misschien vreemd om de planning los te laten, maar je zult zien dat je werknemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen om gaten te vullen.

Waarom medewerkers laten zelfroosteren?

Tijden veranderen. Steeds vaker werken beide partners. De medewerkers van nu hebben meer behoefte aan flexibiliteit om privé en werk te kunnen combineren. Dat geldt niet alleen voor jongere medewerkers met een zorgtaak voor kinderen, oudere medewerkers hebben ook hun wensen. Ze willen bijvoorbeeld vaker diensten door de week draaien dan in het weekend. 

Betere balans werk en privé

Zelfroosteren is geen ‘vrijheid blijheid’ voor je medewerkers. Ze begrijpen wel dat ze op bepaalde tijden nodig zijn. En met het zelfroosteren geef jij – als werkgever – je medewerkers de verantwoording ervoor te zorgen dat er altijd voldoende arbeidskrachten aan het werk zijn op de tijden dat jij hen nodig hebt. Medewerkers kunnen zo zelf hun werktijden bepalen en werk en privé beter op elkaar afstemmen.

Voordelen zelfroosteren

Zelfroosteren heeft veel voordelen, zowel voor werkgever en werknemer:

 • Werkgevers kunnen de de productie en bezetting efficiënter plannen

 • Medewerkers zijn meer flexibel en kunnen werk en privé beter combineren

 • Medewerkers raken meer betrokken en gemotiveerd

 • Ziekteverzuim daalt

 • Productiviteit gaat omhoog

Hoe maak ik het zelfroosteren tot een succes?

Zelfroosteren wordt niet automatisch een succes. Iedere verandering heeft een grondige voorbereiding en duidelijke uitgangspunten nodig om het een succes te laten worden. Bij het zelfroosteren is het belangrijk dat je met de volgende zaken rekening houdt:

 • Betrokkenheid: overleg met je medewerkers over de plannen om het roosteren voortaan anders aan te pakken.

 • Draagvlak creëren: medewerkers moeten wel willen veranderen. Ze moeten zich verdiepen in een nieuwe methode. Ze moeten zelf tot actie komen. En ze zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk.

 • Eerlijke informatie: er zullen altijd diensten overblijven die minder gewild zijn. Ook daar zijn de medewerkers voor nodig. Er kan dus niet volledig naar eigen wens gewerkt worden.

 • Er moet uit verschillende diensten te kiezen zijn.

 • Gelijke kansen: alle medewerkers hebben dezelfde rechten en mogelijkheden.

 • Functies moeten uitwisselbaar zijn.

 • Als werkgever moet je de touwtjes uit handen kunnen geven en vertrouwen hebben in de medewerkers.

 • De juiste software gebruiken en van tevoren testen of het goed werkt.

Zelfroosteren werkt echt - voorbeeld uit de praktijk

In Zweden werken ondernemers al jaren met het zelfroosteren en is het een succes. Medewerkers zijn er gemotiveerder en meer betrokken. Het resultaat is een beduidend lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Daarnaast blijken de medewerkers zelf ook heel goed in te kunnen schatten wanneer ze nodig zijn. Soms nog wel beter dan de werkgever, die uiteindelijk met een lagere bezetting toe kan en personeelskosten bespaart.