Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn laptop?

Online samenwerken op afstand scheelt tijd en geld

23 augustus 2012

Een laptop met mobiel internet geeft je de mogelijkheid om overal te kunnen werken en is de beste tool voor het opstellen van uitgebreide documenten, zoals projectplannen.

Om overal gebruik te kunnen maken van je mail en onderstaande online diensten, is het belangrijk dat je de beschikking hebt over mobiel breedband. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals een USB modem of WiFi.

In de wolken met je laptop 

Als je mobiel werkt, is het wel zo handig dat je altijd en overal bij je documenten kunt om ze in te zien of ze te bewerken. Online software, ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd, biedt daarbij uitkomst. Je werkt dan ‘in the cloud’, wat betekent dat je al je documenten op een centrale, beveiligde plaats op internet zet. Voorbeelden zijn GoogleApps, Dropbox of Sharepoint. Hiermee kun je zowel tekst verwerken, spreadsheets opstellen en powerpoint presentaties in elkaar zetten. Elk document kun je delen met de juiste mensen, je kunt er tegelijkertijd samen in werken en overleggen via een chatfunctie. Dat is efficiënter dan van elk document een andere versie op verschillende plaatsen te hebben staan of verschillende versies blijven rondsturen.

Videoconferencing

Bellen met beeld is een goede vervanger van een fysieke ontmoeting. Het is immers niet altijd mogelijk om elkaar face to face te spreken, bijvoorbeeld omdat de afspraak ver weg is of op een tijdstip waarop er veel files staan. Via Skype of MS Office Communicator kun je op een makkelijke manier verbinding maken, het enige wat je nodig hebt is een computer of laptop met webcam en een internetverbinding.

Webconferencing

Voor overleggen met meerdere mensen is webconferencing een handigere optie. Je hebt dan naast audio en video nog verschillende andere mogelijkheden. Zo kun je gezamenlijk een presentatie delen, bekijken en bewerken of gebruik maken van een whiteboard waar iedereen op kan tekenen. Handige programma’s hiervoor zijn bijvoorbeeld DimDim (wordt vanaf 1 april 2011 overgenomen door Salesforce), WebEx of GoToMeeting. Dit zijn online toepassingen die je zelf kunt installeren. Wat je verder nodig hebt is een computer of laptop met webcam en een internetverbinding.

De toekomst: Unified Communications

In de toekomst zullen steeds meer bedrijven werken volgens het principe van Unified Communications. Het is een combinatie van allerlei vormen van communicatie als instant messaging (chat), bellen via VoiP, email, agenda en videovergaderen. Het grote voordeel is dat je kunt aangeven of en hoe je bereikbaar bent (‘presence’). Het bespaart je tijd, omdat je op afstand kunt werken en omdat je informatie veel gerichter kunt beheren en versturen. Bij UC verloopt alle contact via IP (internet). Het is daarom zaak dat je je telefoon- en IP-netwerk integreert en het beheer op een centrale plek organiseert.

Meer weten over Unified Communications? Kijk hier

Auteur

Liesbeth Meenink