‘Kantoren en vaste banen verdwijnen’

Amerikaans adviesbureau doet voorspelling op basis van onderzoek

12 april 2011

Werken op kantoor, het hebben van een vaste baan: Rond 2020 zullen deze werkvormen achterhaald zijn. Dit voorspelt Intuit, een adviesbureau voor het Amerikaanse mkb.

Het bureau doet deze voorspelling op basis van onderzoek van Emergent Research. In plaats van werken in kantoren zal er steeds meer gewerkt worden in de digitale cloud.

Voorbode

Hoewel er ook critici zijn die niet geloven dat het kantoor verdwijnt, beweert Intuit dat de huidige leegstand op de kantorenmarkt slechts een voorbode is. Met cloud computing heeft immers iedereen beschikking over software en documenten, ongeacht waar je bent.

Mobiel werken

Dat betekent dat het traditionele werken op kantoor kan plaatsmaken voor het overal kunnen werken. Intuit denkt onder meer dat mobiele apparatuur zoals smartphones, tablets en andere technische hoogstandjes de gewone pc uiteindelijk zal vervangen.

Meer freelancers

Ook wordt er dan op een andere manier samengewerkt met collega's. Overleg zal vaker plaatsvinden via videoconferencing. Tevens denkt Intuit dat het merendeel van de bedrijven vaste werknemers zal inruilen voor freelancers. Dit zal gelden voor zeker 80% van de grote bedrijven. Of dit ook voor de Nederlandse markt geldt, is onbekend.

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck