Mkb'ers kunnen moeilijker geld lenen bij bank

Het niet beschikken over een onderpand is een probleem

07 januari 2020

Volgens cijfers van het CBS hebben mkb’ers moeite met het krijgen van een financiering. Hierdoor worden ze genoodzaakt om uit te kijken naar alternatieven zoals leasing. Vooral ondernemers uit de sectoren handel, horeca en vervoer krijgen vaak de deksel op de neus bij banken.

Dit blijkt uit de Financieringsmonitor van het CBS. Het onderzoek heeft betrekking op de periode juli 2017 tot juli 2018.

Welke mkb’ers hebben behoefte aan een financiering?

Bij microbedrijven (tot 10 medewerkers) had 23% behoefte aan een externe financiering. Bij het kleinbedrijf (tot 50 medewerkers) ligt het percentage op 27% en bij het middenbedrijf gaat het om 31% van de ondernemers. Het zijn vooral de jonge en snelgroeiende bedrijven en startups die geld nodig hebben.

Hoe groot is de kans van slagen?

Ruim acht op de tien bedrijven overweegt een financiering. Hiervan kiest twee op de drie bedrijven ook echt voor een financiering. Vooral bij de startups haken bedrijven af omdat de slaagkans vaak maar klein is. Binnen het mkb is de kans van slagen 84% blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat is een stuk lager in vergelijking met ondernemers in het grootbedrijf. Hier is de slaagkans namelijk 99%. De kans van slagen is niet alleen afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Ook de financiële gezondheid en het wel of niet beschikken over een onderpand weegt zwaar mee. Binnen de ICT en de zakelijke dienstverlening worden de meeste financieringsaanvragen afgewezen.

Een lening bij een bank blijft het populairst

Steeds vaker kiezen bedrijven voor alternatieven voor de banklening, maar het blijft nog de populairste vorm van financieren van investeringen. Ongeveer 40% van de financieringen komt nog gewoon uit een banklening. Grote groeiers zijn leasing (21%) en het rekening-courant (12%).

Auteur

Patty Sjerps