Verhuur leegstaande gebouwen gemakkelijker

'Termijn tijdelijke huur moet verdubbelen'

26 juni 2013

Ben je eigenaar van een leegstaand pand, dan kun je dit in de toekomst mogelijk gemakkelijker verhuren.

Tenminste, als het aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken ligt. Zij heeft deze week een voorstel voor een wijziging van de Leegstandswet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Laat je leegstaande pand bewonen

In de nieuwe Leegstandswet wijzigen de regels voor tijdelijke verhuur bij het gebruik van kantoorpanden als huurwoningen. De maximale termijn voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande gebouwen die geen woonbestemming hebben, verdubbelt naar tien jaar. In afwachting van een definitieve bestemming van het gebouw, wordt het voor jou als eigenaar van het pand daardoor meer lonend om je kantoorgebouw tijdelijk te laten bewonen. 

Vergunning

Bij verhuur op basis van de Leegstandwet geldt niet de gebruikelijke huurbescherming. Wanneer het huurcontract eindigt, moet de huurder de woning verlaten. De huiseigenaar en de bank hebben daardoor de garantie dat de woning bij verkoop leeg kan worden opgeleverd. De gemeente geeft de vergunning voor maximaal twee jaar met de mogelijkheid van telkens een verlenging van maximaal een jaar tot de maximale duur is bereikt.

Anders dan nu het geval is, wordt het na wijziging van de Leegstandwet onder voorwaarden mogelijk hetzelfde pand meerdere keren tijdelijk te verhuren.